zondag 18 september 2011

Food factsNoten zijn dikmakend, van chocola krijg je puistjes en eieren zorgen voor een hoog cholesterol.... Dit zijn allemaal mythes die zijn ontstaan door de jaren heen over voedsel. Maar zit er ook een kern van waarheid in? In Food facts bespreek ik een aantal producten waar rondom een mythe kleeft en vertel ik de echte feitjes.Picture from google images.
 

Komkommerschijfjes geven je een facelift.

Waar! Tenminste, komkommer zal niet hetzelfde effect hebben als plastische chirurgie. Maar komkommer heeft wel een reinigende werking op de huid, trekt de poriën samen en maakt de huid strakker. Dit komt doordat komkommer adstringenten bevat. Deze stof zorgt ervoor dat de poriën samentrekken en kleiner worden.
Hierom is komkommer een populair ingrediënt voor de cosmetica industrie en wordt het gebruikt in dagcrèmes en maskers.

Het effect van komkommers op de huid is het beste wanneer de komkommer heel vers en licht gekoeld is. Leg hem dus even in de koelkast voordat je jezelf een beauty treatment geeft. picture from google images.
 

Chocolate is gezond!

Chocolade heeft heel lang een slecht imago gehad. Het zou bijvoorbeeld slecht voor je huid zijn. Jammer, want chocola is juist zo lekker.
Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat chocolade helemaal niet zo slecht is als eerder gedacht. Het blijkt een positief effect te hebben op de verkleining van hart- en vaatziekten.

De Azteken kenden vroeger de positieve effecten van cacao. Zij dronken drankjes met cacao tegen ziekten en verkoudheden. Uit onderzoek is gebleken dat cacao flavonoïden bevatten. Dit zijn antioxidanten die cholesterolniveaus verlagen en bloedpropjes en bloedstolsel tegen gaan. Ook gaan flavonoïden de schadelijke effecten van vrije radicalen tegen. Cacao is dus ook goed voor de huid.
Verder bevat chocolade serotine, dit stofje heeft een positief effect op je humeur en werkt anti-stress. De hoeveelheid serotine in chocola is alleen niet zo hoog, voor een effect zou je heel veel repen moeten eten.

Puur
Maar…let wel op: de goede effecten van chocola zijn alleen te vinden in pure chocola. Hoe puurder, hoe beter. Want in pure chocola zit ook het meeste cacaopercentage.
In witte en melkchocola zijn naast cacoa ook (cacoa)boter en suikers toegevoegd. Dit zijn de stoffen die chocola ongezond maken.

1 opmerking:

  1. Leuk bericht... Ik neem nog een plak chocola! :)

    BeantwoordenVerwijderen