donderdag 6 oktober 2011

Oktoberfest party!Het is weer eind September/ begin Oktober en dat betekend dat het Oktoberfest in Munchen wordt gevierd. Dit is het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door ongeveer 6 miljoen mensen bezocht!
Oktoberfest is ook naar Nederland overgewaaid en er wordt aankomend weekend in Utrecht een dik feest in stijl gegeven.
Omdat ik dit zo’n onwijs leuk thema vindt heb ik zelf ook een feest gegeven in Oktoberfest stijl.
Uiteindelijk waren er 55 man gekomen en zijn er 15 kratten bier doorheen gegaan ( en een paar flesjes wijn). Het was een top feestje!

Hoe organiseer je een Oktoberfest?

Duitse klederdracht.
Een goed outfit mag niet ontbreken op dit feest. Dus voor de vrouwen betekend dat een dirndl (traditionele duitse jurk)  aantrekken. Deze kan je kopen in vrijwel elke feestwinkel. De mannen lopen rond in lederhosen. Dit is een klassieke leren ‘overall’ met korte pijpen voor mannen. De budgetversie is van stof en ook te koop in vele feestwinkels.


Bierpullen.
In Munchen wordt er geproost met literpullen! Leuk om ook alle gasten te laten drinken uit bierpullen. Gelukkig zijn ze ook te verkrijgen in kleine maten.. dan gaat de biervoorraad wat minder hard er door heen!

Biertent en biertafels.
Traditioneel zit men in Munchen in grote biertenten aan lange biertafels op houten banken. Deze type tafels en banken zijn gemakkelijk te huren bij verschillende verhuur bedrijven. Als tent heb ik een partytent van 3 bij 6 meter opgezet. Ook deze zijn verhuurbaar.

Lots of food!
Bratwursten, knakworsten, keizerbroodjes, sauerkraut en kaasplankjes. Dit is het type eten wat thuis hoort op een oktoberfest. Het is gelukkig allemaal makkelijk te maken.
Van te voren kun je gemakkelijk de kaasplanken bereiden. Veel soorten kazen op grote houten serveerborden leggen. De keizerbroodjes in grote broodmanden stoppen en een paar broodmessen erbij leggen. De worsten zijn iets bewerkelijker, maar met 4 pannen op het vuur en een warmhoudplaatje op de buffettafel moet het lukken. Sauerkraut is ook koud te serveren, dus serveer het in een grote schaal en zet bij het eten. Verder genoeg mosterd op de tafels zetten!

Duitse schlagers.
Het feestje is natuurlijk niet compleet zonder Duitstalige feestmuziek. Koop een paar cd’s of download wat van internet.

Viel spass!( kijk op voor het oktoberfest in Utrecht op de volgende website: http://www.hetoktoberfest.nl/agecheck?url=%2f%3fagecheck%3dok)

3 opmerkingen:

  1. wunderbar! das seht gut aus....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Jonne,

    Ik toevallig op je Blog terecht! Erg leuk verhaal, ga zo door!

    Groet

    BeantwoordenVerwijderen