donderdag 26 januari 2012

Griekse stifado recept


Stifado is een grieks stoofgerecht. Soms wordt het met konijn gemaakt, maar ik maak het meestal van sucadelappen. De hoofdingredienten zijn vlees, ui/sjalotjes en tomaat. Uien zijn naast een lekkere smaakmaker ook nog eens erg gezond. Uien bevatten vitamine C, B1 en B2 en calcium. Ook wordt de ui geassocieerd met het verlagen op de kans op bepaalde ziekten. Tomaten bevatten vele vitaminen en antioxidanten (lycopeen). Kortom, stifado is een voedzaam stoofpotje.
Ik vind het lekker om met brood te eten (zodat je het brood in de saus kan dopen), maar je kan het ook met aardappelen serveren.


Wat heb je nodig?

500 g runderlappen
500 g sjalotjes (heel)
3 tenen knoflook
400 g tomaten (1 blik)
500 ml rundvlees bouillon
1 el suiker
1 el tarwezemelen
2 el rode wijnazijn
2 tl gedroogde oregano/Basilicum
2 blaadjes laurier
1 stokje kaneel
1 of 2 gedroogde chilis
1 tl komijn
jeneverbes
hele peperkorrels
olijfolie


Hoe maak je het?


Pel de sjalotten maar laat ze heel. Fruit ze voor ongeveer 10 minuten tot ze glazig en lichtbruin zijn
Snijd de runderlappen in kleine blokjes en schroei ze dicht in de olijfolie. Snijd de tomaten in grove blokjes of doe het blikje bij het vlees. Doe daarna de sjalotjes bij het mengsel.
Nu kunnen ook de kruiden worden toegevoegd.

Tenslotte giet je de bouillon bij het vlees. Een tip hierbij is te zorgen voor warme bouillon. Koude bouillon kan ervoor zorgen dat het vlees taai wordt. Laat de boel aan de kook komen en draai daarna het vuur zachter, zodat het tegen de kook aan zit.
Laat de stifado minimaal 2 uur stoven (maar langer mag natuurlijk altijd). Na de stooftijd kun je nog een scheutje rode wijn toevoegen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten