zondag 8 januari 2012

Lekker eten voor zonnebescherming.


Wanneer je, zoals ik, in hartje winter de zon gaat opzoeken is het belangrijk je huid goed te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Dit kan namelijk leiden tot vervroegde huidveroudering en huidkanker.

Naast ‘good old’ zonnebrandcrème kan je je huid ook beschermen door lekker te eten! Je fruitmand en groentelade liggen vol heerlijke producten die je huid beschermen tegen schadelijke straling.

Tomaten
Ik had al eerder in een artikel geschreven dat tomaten veel lycopeen bevatten. Door de werking van lycopeen kan de huid zich sneller herstellen na zonneblootstelling.
Er zit nog meer lycopeen in tomaten die verhit zijn. Bijvoorbeeld tomatenpuree, soep of tomatensap.

Amandelen
Amandelen zitten boordevol met vitamine E. Vitamine E zorgt preventieve bescherming tegen verbranding. Eet een handjevol per dag en dit is al voldoende.


Sinaasappelschil
Sinaasappelschil wordt vaak gebruikt om taarten een lekkere smaak te geven. Maar ook marmalade en het drankje Campari wordt gemaakt van sinaasappelschil. In de schil dit D-limoneen. Dit stofje schijnt een verlagend effect op kans op huidkanker te hebben. Dus rasp wat schil door salades, zelfgemaakte taarten of yoghurtdesserts.

Wortelen of mango
In wortelen en mango zit veel bètacaroteen. Dit helpt je bruine kleurtje langer te behouden en werkt tegen schadelijke effecten van de zon. Bekijk voor meer informatie mijn artikelen over wortels.

Vette vis
Door het eten van tonijn en makreel zorg je ervoor dat je huid strak en jong blijft. De vissen bevatten namelijk selenium en deze stof heeft een positief effect op de aanmaak van elastine. 

Natuurlijk heeft je huid aan deze lekkere producten niet voldoende als je langdurig in de zon gaan liggen. Breng daarom altijd een zonnebrandcrème aan wanneer je je huid aan de zon blootstelt! Mijn favoriet is Anessa van Shisheido. Deze crème is verzorgend en niet vet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten