maandag 20 februari 2012

Eieren zijn gezond!Breek de dag, tik een eitje! Dit was tijdenlang een bekende slogan om ons aan de eieren te krijgen. Er schuilt zeker waarheid in de slogan want eieren zijn heel erg gezond.

Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten en zitten namelijk boordevol vitamines. Een eitje biedt vitamine A, B2, B11, B12, D en E! Het komt niet zo vaak voor dat producten zoveel verschillende vitamines herbergen.
Ook bevatten eieren veel mineralen zoals zink (belangrijk voor de aanmaak van nieuw weefsel en daarom erg belanrijk voor een mooie huid), ijzer (onmisbaar voor de zuurstof transport via ons bloed) en seleen (een antioxidant dat schadelijke metalen aan zich bindt en afvoert).
Eieren worden geassocieerd met verhoogde cholesterol gehaltes in ons lichaam. Na jaren onderzoek ligt de waarheid gelukkig wat genuanceerder.

Cholesterol wordt vooral verhoogt door verzadigde vetten in ons dieet. Wanneer we mensen overmatig deze vetten eten kunnen eieren een nadelig effect hebben. Maar in een gezond dieet zijn eieren zeer gezond, zeker door de bovengenoemde vitaminen en mineralen! Bij een dieet waarin je gemiddeld (of meer) gebruik maakt van vleesproducten en  volle melkproducten wordt geadviseerd niet meer dan 3 eitjes per week te eten. Maak je meer gebruik van halfvolle melkproducten en beperk je het gebruik van verzadigde vetten? Dan kun je gerust wat meer eieren eten.

5 opmerkingen:

 1. Interessant artikel :) Ik eet eigenlijk veel te weinig eieren..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik vind het niet zo gezond hoe er tegenwoordig met kippen omgegaan wordt. geen eieren voor mij.
  (daarbij is het ook nog eens de OVULATIE van een kip, brrr)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kippenindustrie is inderdaad verre van gezond. Een biologische kip is een veel gezondere en bewustere keuze. Wat bedoel je precies met de ovulatie van een kip haha?

   Verwijderen
 3. interessant artikel, ik eet ze ook te weinig, maar het is wel super lekker

  XOXO

  BeantwoordenVerwijderen