zondag 11 maart 2012

What's in our food II
Vandaag een vervolgartikel op 'What’s in our food?'
‘What’s in our food?’ is bedoeld als informatief artikel. In mijn artikelen heb ik het namelijk vaak over voedingsstoffen die in ons eten zit. Het is soms best verwarrend wat deze voedingsstoffen voor een effect hebben op jou lichaam, haar, huid en gezondheid.
In het vorige artikel besprak ik de vitamines, calcium en bètacaroteen. Klik hier om het vorige artikel terug te lezen. 
Vandaag zal ik andere voedingstoffen toelichten.

Selenium
Het antioxidant selenium (of seleen) is erg belangrijk voor een gezonde huid en organen. Het zorgt er namelijk voor dat zware metalen die door vervuiling in ons eten terecht komt minder giftig wordt. Ook beschermt ze huidcellen en bloedcellen tegen beschadiging, zorgt voor de werking van de schildklier en schijnt zelfs een beschermend effect te hebben bij het ontstaan van bepaalde soorten kanker. Selenium doet haar werking vanuit de lever.

Helaas krijgen we er mogelijk te weinig van binnen. Selenium komt daarin tegen wel in veel producten voor. De beste bronnen zijn graanproducten, orgaanvlees en zeevruchten.Koper
Het element koper zorgt voor de vorming van onze weefsels en botten. Daarbij geeft het ook pigment aan onze huid en haren. Wanneer je te weinig van koper binnenkrijgt kun je bloedarmoede krijgen en verminderde pigmentatie van de huid. Verder zorgt koper voor een goed immuunsysteem.
Je treft koper aan in graanproducten, cacao en vlees.

Zink
Zink zorgt voor een goede stofwisseling en is onmisbaar voor ons lichaam. Het is namelijk nodig voor de opbouw van bouwstoffen, de ontwikkeling van ons weefsel, huid en organen en zorgt ervoor dat ons afweersysteem goed functioneert. Zink stimuleert de celdeling, herstelt de huid en zorgt voor transport van vitamine A in onze bloedbanen.

Zink heeft een belangrijke invloed op onze huid. Het aanbrengen van zinkoxide op uitslag of jeugdpuistjes kan ervoor zorgen dat ze vermindert. Ook zonnebrandcrème bestaat voor een groot gedeelte uit zink omdat het de schadelijke UV stralen blokkeert.

Je vind zink o.a. in kaas, graan, noten en zeevruchten.

Biotine
Biotine wordt ook wel vitamine B8 genoemd. Het is nodig voor de vorming van onze vetzuren en zorgt daarmee voor gezonde haren en huid. Je vind biotine in eieren, orgaanvlees, noten en pinda’s. Wanneer je te weinig binnenkrijgt kun je huid afwijkingen ontwikkelen.


11 opmerkingen:

 1. Heel interessant, je blog is echt leuk om te lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. weer heel erg interessant en goed geschreven meid:)


  XOXO

  http://blondefashiontale.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah, leuk stuk! Ik zou er echt eens meer aandacht aan moeten schenken. Ik eet het gewoon haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er van genieten is het allerbelangrijkste denk ik :)

   Verwijderen
 4. Oh dit vind ik interessante artikelen!
  Lekker makkelijk te lezen, kort maar toch informatief!
  Haha bij champignonnen denk ik nu steeds aan jouw blog,
  ik ga ze zo weer eten XD

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik ben blij met mijn voorliefde voor noten en pinda's!

  BeantwoordenVerwijderen