zaterdag 7 april 2012

Top 8 gezonde kruidenKruiden. Ze staan meestal in onze keukenkastjes en ze helpen onze gerechten smakelijker te maken. Maar kruiden zijn niet alleen smaakmakers. Sommige soorten hebben namelijk een hele gezonde werking op ons.

Sinds oudsher worden kruiden gebruikt om ziektes tegen te gaan. In het oude China, in de Griekse oudheid en de Ayurveda werden al mengsels of aftreksels gebruikt om ziektes tegen te gaan.
Ook in de moderne farmacie worden planten extracten gebruikt. De bruikbare bestanddelen worden dan geïsoleerd en bewerkt.

Hieronder noem ik een aantal keukenkruiden op die een gezonde en geneeskrachtige werking hebben.

Peterselie
Peterselie bevat van nature veel ijzer. Hiermee kan het helpen bloedarmoede tegen te gaan. Ook is peterselie in verband gelegd met het voorkomen van borstkanker, maar hier worden nog onderzoeken naar gedaan.Basilicum
Dit kruid is er belangrijk in de Ayurveda. Volgens deze leer zou basilicum te gebruiken zijn tegen verkoudheid en hoesten. Ook zou het tegen haaruitval kunnen werken.

Kaneel
Kaneel is een heel populair kruid omdat het heerlijk smaakt in zoete gerechten zoals appeltaart of pannenkoeken. De cinnamaldehyde in kaneel helpt onze bloedsuiker balans op peil te houden. Hiermee voorkomt kaneel dat vermoeidheid en vermindert het de kans op diabetes en verhoogde cholesterol gehaltes. Verder bevat kaneel veel ijzer en magnesium en is het een krachtig antioxidant dat helpt onze huid tegen schade te beschermen.

Kurkuma
Kurkuma verbetert de gesteldheid van onze celmembranen waardoor virussen en vrije radicalen minder kans hebben om schade aan te richten. Kurkuma helpt verder het functioneren van de lever waardoor het ongiftingsproces van het lichaam beter verloopt.

Foenegriek
Foenegriek is een kruid waar vooral vrouwen veel bij zijn gebaat. Zo helpt het PMS en menstruatiepijn te verminderen. Andere positieve effecten van foenegriek zijn het verminderen van cholesterolgehaltes en het herstellen van spieren na inspanning.
Foenegriek is niet zo goed beschikbaar in de supermarkt, maar in toko’s is het volop verkrijgbaar. Je kunt foenegriekzaden kopen of gemalen foenegriek. Het heeft een lichtgele kleur en het smaakt een beetje bitter. Het ruikt naar pas gemaaid gras of hars van dennenbomen.

Jeneverbes
Jeneverbes is één van mijn favoriete smaakmakers. Het is een gezond besje want het werkt ontstekingsremmend waardoor virussen en andere veroorzakers van ziektes een verlaagde kans hebben om schade aan te richten.

Munt
Munt is natuurlijk vanwege de geur en smaak een perfecte natuurlijke kauwgom zonder suiker of zoetstoffen. Het helpt ook tegen verkoudheid en hoestbuien.

7 opmerkingen:

 1. Ik vind dit zo leuk om te lezen!
  Kaneel en munt vind ik zelf heerlijk!xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een origineel artikel! ik hou van munt (:

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed artikel! En ik heb de "cinnamon challenge" al gedaan, dus geen hoog cholesterolgehalte voor mij, haha.

  xoxo Sootjeelina <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker munt en basilicum!
  Ook heb ik regelmatig bieslook in huis! ook heel erg lekker

  BeantwoordenVerwijderen