Gezonde ansjovis


In mijn vorige artikel plaatste ik een Frans recept met ansjovis. Ansjovis is een vis die ik eigenlijk heel weinig eet. Dat is jammer want het is een hele gezonde vis.
De vis bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren en bevat verder weinig koolhydraten en eiwitten. Vooral de lever van de vis zit bomvol goede vetten.
In Aziƫ wordt ansjovis gebruikt om vissaus van te maken. In de Aziatische keuken wordt vissaus vaak als zoutvervanger gebruikt.

Ansjovis wordt vaak, net als haring, ingezouten bij de vangst. Dat kan op twee manieren: droogzouten en pekelen. Bij droogzouten wordt de vis bestrooid met een dikke laag zout. Hierdoor worden de sappen opgenomen waardoor de vis als het ware indroogt. Bij pekelen worden de visjes in een vat met zout gestopt. De sappen kunnen niet wegstromen waardoor de vis lekker zacht blijft. Wat daarom belangrijk is bij bereiding van ansjovis is dat je de visjes eerst afspoelt met water. Hierdoor spoel je de meeste zouten weg en blijft er een gezonde vis over.


Reacties

  1. Ik word nog eens slim, haha! Leuk hoor, dat je dit verteld! liefs.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke post, goed om te weten dat je ze eerst moet afspoelen!

    xoxo Sootjeelina <3

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik eet ze ook te weinig maar ze zijn echt heerlijk lekker zout:)

    XOXO
    http://blondefashiontale.com

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk artikel! Ik vind het altijd intressant om dit soort dingen te lezen.
    xoxo

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind ze heerlijkkkk :) Eet ze vooral in Griekenland hihi

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vind ze heerlijk door de caesar salad =)!
    Erh hĆØ trouwens, nog steeds met truien lopen..hoop echt dat er snel verandering in komt!

    Liefs Denise

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eet jij ze rauw hier? Ziet er namelijk lekker uit. Kun je dit gewoon bij de visboer/supermarkt halen? sorry voor de onnozele vragen maar eet niet zoveel vis ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn geen domme vragen is mijn motto;) Ansjovis is het beste verkrijgbaar in blik of in glas. Ze zijn dan ingezouten ( of gepekeld). Je kunt ze eigenlijk wel in elke supermarkt vinden bij de conservenblikjes. Vergeet ze niet even af te spoelen van te voren!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts