maandag 30 juli 2012

Reizen en eten in VietnamDeze week ben ik teruggekomen uit een lange vakantie in Vietnam. Mijn reis startte in de hoofdstad Hanoi en via de beroemde Halong Bay en het binnenland kwam ik uiteindelijk in een authentiek dorpje Hoi An terecht.

Het was voor mij de eerste keer dat ik naar Azië reisde en daarom heb ik heel veel nieuwe indrukken opgedaan. De mensen, de landschappen, de gebruiken, maar natuurlijk bovenal ook het eten. Elke dag heb ik heerlijk gegeten en veel nieuwe groentes, fruitsoorten en gerechtjes ontdekt. Die ga ik de komende tijd uiteraard ook met jullie delen.

Hierbij alvast een voorproefje:Vietnameze Loempia's
Ja ja, deze heerlijke snack die we in Nederland bij een kraampje halen zijn natuurlijk ook in overvloed te vinden in het land van herkomst. Maar het verrassende was dat de loempia's in Vietnam heel anders eruit zien en anders smaken. Zo zijn ze een stuk kleiner en dikker en worden ze gevuld met zeevruchten (zoals garnalen) en groenten. Een loempia met kip of vlees heb ik niet kunnen ontdekken. Daarnaast worden ze niet met zoetzure of hete saus gegeten maar met een soort kruidenbouillon waarin chilipepers, koriander, limoen en andere smaakmakers zijn verwerkt.

Kokosnoot
Letterlijk op elke straathoek worden kokosnoten verkocht. De groene kokosnoten worden net voor gebruik voor je opengehakt waardoor je heerlijke verse kokosmelk kan drinken. Wanneer de vruchten rijper zijn en bruin worden wordt het kokosvlees eruitgehaald waar veel mee gekookt wordt.
Exotisch fruit

In Vietnam heb ik tientallen vruchten gezien die ik nog nooit had gegeten of uberhaupt ooit heb gezien. Sommige namen klonken wel bekend zoals de doerianvrucht, maar anderen had ik nog nooit van gehoord (ramboetan, longan of jackfruit). Weer andere vruchten kende ik wel maar smaakte heel anders dan ze in Nederland doen zoals de ananas en lychees.

Het was een heerlijke reis en ik hoop jullie de komende tijd veel inspiratie te geven.

2 opmerkingen:

  1. so so cool! Vietnam lijkt me een paradijs voor dit

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat gaaf, ik ben er nog nooit geweest. Ik ga snel verder lezen op je blog:)

    BeantwoordenVerwijderen