woensdag 8 augustus 2012

Dessert: aardbeien met mascarpone


Omdat aardbeien nog steeds overal te koop zijn wilde ik een lekker toetje met deze vruchten maken. Aardbeien zijn erg gezond en bevatten, zoals zoveel zomerfruit, erg veel antioxidanten. Aardbeien weten zich heel goed te combineren met balsamico. De beroemde topchef Jamie Oliver heeft met deze twee ingrediënten heerlijke recepten gemaakt. Balsamico heeft als effect dat het zoete van de aardbeien een hartige tegenhanger krijgt. Hierdoor lijkt de smaak van aardbeien nog intenser te worden. 

Dus vandaag ook een recept met aardbeien en balsamico en mijn andere grote favoriet: mascarpone!


 
Wat heb je nodig?
Verse basilicumblaadjes
1 bakje aarbeien
Balsamico azijn
1 bakje mascarpone
1 vanillestokje
30 gram suiker


Hoe maak je het?
Halveer de aardbeien en meng deze met 20 gram suiker in een kommetje. Giet een scheutje balsamico azijn erbij en laat de aardbeien minimaal 10 minuten marineren in dit mengsel. Voor de zekerheid kun je nog even proeven of je de zure smaak van de azijn niet te veel vind overheersen. Anders kun je meer suiker toevoegen.Roer ondertussen de mascarpone los en meng deze met de overige 10 gram suiker. Snijd met een scherp mes het vanillestokje overdwars open. In het stokje zitten kleine zwarte pitjes. Dit wordt ook wel de merg genoemd. Haal de pitjes er met een mesje of lepeltje uit en meng het met de mascarpone. Gooi het stokje niet weg! Je kunt het bijvoorbeeld namelijk in een pot met suiker stoppen om zo je eigen vanillesuiker te maken.
Laat het vanillemerg enkele minuten inwerken in de mascarpone. Als je meer tijd hebt kun je het mengsel nog even in de koelkast zetten. Zodra alle smaken goed zijn verdeeld kun je het mascarpone mengsel in  schaaltjes verdelen. Giet vervolgens de balsamico aardbeitjes erover heen. Garneer tot slot het gerechtje met enkele basilicum blaadjes.2 opmerkingen:

  1. Hmm lekker! Ik ben dol op aardbeien, maar heb volgens mij de combinatie met balsamicoazijn nog nooit geprobeerd. Natuurlijk wel gezien/gelezen dat dit heel erg lekker moet zijn, maar is er nog nooit van gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen