zaterdag 15 september 2012

Een gezond dieet met garnalen


Een tijd lang was het ‘garnalen’ dieet populair in Hollywood om teveel kilo’s kwijt te raken. Populaire sterren als Victoria Beckham zworen erbij alleen garnalen te eten en beweerden er bij af te vallen en er een mooie huid van te krijgen. Uiteraard is zo’n eenzijdig dieet niet goed voor je. Maar garnalen bevatten wel veel goede voedingsstoffen en bevatten nauwelijks vet.

Zo zijn garnalen rijk aan vitamine B12, vitamine D en vitamine E. Deze hebben beide zeer positieve effect op de huid en werken als antioxidant. Vooral vitamine D is moeilijk binnen te krijgen. De grootste bron van vitamine D is zonlicht of vette vis. Een andere antioxidant die rijkelijk voorkomt in garnalen is carotenoïden. Deze stof komt vrij tijdens het verhitten van de garnaal en zorgt ervoor dat de van nature grijze garnaal verkleurd naar zacht roze.

 

Verder bevatten garnalen ook een scala aan mineralen, zoals selenium, magnesium, kalium, zink, koper, fosfor en ijzer.
Garnalen zijn ook rijk aan cholesterol. In combinatie met vet eten kan cholesterol leiden tot hart- en vaatziekten. Lees voor meer informatie over cholesterol dit artikel. Gelukkig bevatten garnalen meer HDL ( de goede variant van cholesterol) dan LDL ( de slechte variant van cholesterol).
De effecten van cholesterol worden verminderd door de grote hoeveelheden selenium die garnalen ook bevatten. Selenium verminderd de kans op hart- en vaatziekten en voorkomt de kans op ontstekingen in het lichaam.

Garnalen zijn goed verkrijgbaar, zowel vers als diepgevroren. Ze kunnen warm of koud gegeten worden. Let wel op dat je ze niet rauw eet. Garnalen zijn namelijk zeer gevoelig voor besmetting door bacteriën. Je hebt veel verschillende soorten garnalen. De Hollandse garnaal is grijsroze en heeft is zeer smaakvol. De noorse garnaal is fris roze van kleur en smaakt subtieler. Gamba’s zijn grote garnalen en smaken meer vleesachtig. Let op dat je garnalen niet te lang gaart. Dan veranderd de eiwitstructuur waardoor de garnaal taai wordt.
Binnenkort een paar lekkere recepten met garnaal!

1 opmerking: