Een gezonde herfst maaltijd


Dit is een typisch gerecht dat heel lekker is in de herfst, als de temperatuur buiten aan het dalen is. De kleuren doen denken aan herfstbladeren met bruine, gele en groenige tinten. De groentes, pastinaak en paddenstoelen, geven een volle en aromatische smaak wat perfect is om je aan te warmen op een koude dag.
Ik heb ditmaal gebruik gemaakt van kip, omdat het gezond en mager vlees is. Ik heb de kip een diepe smaak proberen te geven door ze bereiden met rozemarijn en sherry. Maar je kunt ook kiezen voor een vleessoort dat van nature al een volle smaak heeft zoals eend of ree. Deze zijn wat vetter maar wel heel smaakvol. Varieer zo veel je wilt!
Het is een gezond gerecht, want door de ingrediƫnten bevat het onverzadigde vetten, vitamine B en C van de pastinaak en extreem veel antioxidanten uit de champignons en andere paddenstoelen. Gebruik olie die veel meervoudig onverzadigde vetzuren bevat, zoals zonnebloemolie, om de pastinaak te frituren.
De hoeveelheiden in het gerecht is bedoeld voor 2 personen.

 




Wat heb je nodig?
Zonnebloem olie
1 pastinaak
1 bakje gemengde paddenstoelenmix
4 kippenpootjes
1 el sherry
2 takjes verse rozemarijn
2 teentjes knoflook
Peper en zout
1 thl. fenegriekpoeder

Hoe maak je het?
Schroei de kip in zonnebloem olie dicht en bak daarna in 12 minuten gaar op laag vuur. Bak hierin een rozemarijn takje mee. Draai de kip regelmatig om. Blus de kip na ongeveer 10 minuten bakken af met sherry. Je kan de sherry ook vervanger voor witte wijn, mocht je geen sherry in huis hebben. Verwijder het rozemarijntakje en leg daarna het overige rozemarijn takje weer in de sherryjus. Voeg peper en zout toe.

Verhit een laagje zonnebloemolie in een pannetje en verhit het. Schil de pastinaak en snij kleine dunne reepjes pastinaak af. Zodra de olie heet is kun je ze frituren tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier en breng op smaak met zout en peper.

Bak daarna de paddenstoelenmix in wat zonnebloem olie in 5 minuten gaar. Breng op smaak met een theelepel fenegriekzaad. Besprenkel eventueel met zout, peper en enkele druppels sherry.

Eet smakelijk!

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts