zondag 2 december 2012

Gezonde salade van rode kool en peer


Bij rode kool denk ik vaak aan warme winterse gerechten, zoals bijvoorbeeld stamppotten! Maar rode kool leent zich ook prima voor een salade. Rode kool kun je namelijk gewoon rauw eten. Doordat de kool dan niet wordt verhit blijven alle gezonde vitamines en voedingswaarden goed bewaard. Deze salade is daarom ook erg gezond.
Eet het als een bijgerecht bij de hoofdmaaltijd of als een verantwoorde lunch met wat brood.

Rode kool heeft van nature al een zoete smaak, maar wordt nog lekkerder als je het op smaak brengt met natuurlijke zoetstoffen. In deze salade koos ik voor heldere bloemen honing en stukjes peer. Je kunt ook appel of sinaasappel gebruiken. Of rozijnen toevoegen.
Mocht je niet de gehele kool gebruiken voor deze salade: geen nood want rode kool is lang houdbaar. Dek de kool af en bewaar hem in de koelkast.


 
Wat heb je nodig?
1 verse rode kool
1 rijpe peer
1 el zonnebloemolie
1 el appelcider azijn
2 el heldere bloemen honing (schenkbaar)

Hoe maak je het?
Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool. De kool moet gladde bladeren hebben, met een glanzende paarse kleur.
Snij vervolgens met een scherp mes dunne plakjes van de kool. Trek daarna met je vingers de plakjes uit elkaar. Door de kleurschakeringen in de kool krijg je al een heel mooi effect.
Schil de peer en verwijder het klokhuis. Snij de peer in dunne reepjes of blokjes.
Meng vervolgens 2 eetlepels honing, 1 el appelcider azijn en 1 eetlepel zonnebloemolie door de rode kool en de peer reepjes. Doe de salade in een kom.
Meer werk is het niet! Super snel klaar…maar lekker zoet en heel gezond.

6 opmerkingen:

  1. Ik hou niet zo van rode kool, dus ik denk dat ik dit recept even over sla. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt heel gezond en best lekker ook nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me erg lekker, goed idee om als salade te eten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker! Wat een leuk idee om als salade te eten, ik eet het altijd warm eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hmm ziet er weer heerlijk uit !!


    Love,

    Janice
    the-fashion-milkshake.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lijkt me heerlijk! Ik eet rode kool inderdaad ook altijd warm, zo is echt een goed idee =)
    Of de peer carameliseren..yum yum :P word hij alleen iets minder gezond van haha..

    Liefs Denise

    BeantwoordenVerwijderen