maandag 24 december 2012

Waldorf salade voor kerst!
De klassieke waldorfsalade wordt gemaakt met  selderij, appels, rozijnen, walnoten, mayonaise en wat citroensap. De zoete en frisse salade is erg populair en werd voor het eerst gegeten in 1893!

Deze salade geeft een twist aan het klassieke gerecht door de ingrediënten te stapelen.
Het is een prachtig, feestelijk gerechtje om te serveren met kerst. Daarbij is het ook een verantwoord voorgerecht doordat het magere kalkoenfilet en gezonde walnoten en knolselderij bevat.
Het beste is het gerecht zo kort mogelijk voor het serveren te bereiden om de kwaliteit van de smaak te behouden.


 
Wat heb je nodig?

1 rode appel
1 groene appel
1 knolselderij
Walnoten
Gerookte kalkoenfilet
Mayonaise
Citroensap

Hoe maak je het?

Snijd de schil van de knolselderij en hak de groente in hetzelfde formaat als de doornsnede van de appels. Snij flinterdunne plakje van de knolselderij. Ik gebruik hiervoor een mandoline, maar je kunt ook een scherp mes gebruiken. Wees voorzichtig wanneer je scherp keukengerei gebruikt! Kook de schijfjes knolselderij kort in gezouten water tot ze doorzichtig worden. Laat ze daarna helemaal afkoelen.

Verwijder intussen het klokhuis van de appels, maar houd de vruchten intact. Je hebt hiervoor een speciaal ‘klokhuismesje’. Snij dunne plakjes van de appels en bedruip ze met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Snij tot slot de kalkoenfilet in dunne, ronde schijfjes. Besmeer de kalkoenfiletschijfjes met mayonaise.
Maak daarna stapeltjes van de verschillende ingrediënten. Begin met een schijfje knolselderij, plaats daarop een schijfje kalkoenfilet, en daarop een schijfje rode of groene appel. Ga zo door tot je een mooi stapeltje waldorf salade hebt. Garneer het gerechtje met walnoten en breng eventueel op smaak met olijfolie.

3 opmerkingen:

 1. Klinkt heerlijk met die kalkoenfilet!
  Heb inmiddels al een heel menu samengesteld haha dus i'm a bit late, maar het hoeft geen kerst te zijn om lekker te eten toch =P
  Hele fijne dagen meis ♥♥

  Liefs Denise

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waldorf salades zijn favoriet bij mij! Ziet er prachtig uit op dat plaatje :)

  BeantwoordenVerwijderen