dinsdag 2 april 2013

Postelein: gezonde lentegroentePostelein is een relatief onbekende groente. Oorspronkelijk komt het uit Egypte, maar postelein wordt inmiddels zowel in de winter als in de zomer op onze eigen bodem geteeld. De groente is kwetsbaar (de blaadjes kneuzen snel) maar erg gezond. Je kunt zowel de blaadjes als de steeltjes eten.

Postelein bevat 3 maal zoveel ijzer als spinazie. Verder is de groente rijk aan betacaroteen, een antioxidant dat de werking van de ogen bevordert, de weerstand op peil houdt en gezonde effecten op de huid heeft. Voldoende inname van betacaroteen zorgt voor een gezonde gelaatsteint. Vitamine C en E is ook rijkelijk aanwezig in postelein. Tot slot bevat postelein grote hoeveelheden van de mineralen calcium en kalium, welke onder andere goed zijn voor de bloeddruk.

Postelein kun je koken, maar ik vind het zelf lekkerder rauw te eten. Postelein smaakt friszuur en heeft een scherpe nasmaak.  De groente is heel geschikt voor een frisse salade, bijvoorbeeld gecombineerd met rucola, appel en amandelen. Ook is het heerlijk om postelein te verwerken in een stamppot waarbij de groente rauw door de aardappels worden gemixt. Mijn volgende artikel geeft daar een recept voor.

6 opmerkingen:

 1. Oeh, dit klinkt heel goed. En ik kan wel wat ijzer gebruiken. Ga er eens op zoek naar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had nog nooit van deze groente gehoord. Ik ga er in de winkel eens op letten of ik geen postelein.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik eet dit eigenlijk nooit, maar gecombineerd in een salade klinkt wel goed! Toch een keertje opletten in de supermakrt volgende keer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. huh, nog nooit van gehoord. !! klink wel lekker (:

  xxxx.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb er nog nooit van gehoord, heb het ook nog nooit gezien eigenlijk!
  In een stamppot is niets voor mij, maar in salade zeker wel!

  BeantwoordenVerwijderen