Voeding trends 2013: hoe gezond is het echt?



Sojamelk, (groene) smoothies, quinoa en matchathee....je moet flink door eten om de laatste trends op voedingsgebied te volgen. Ik licht vijf trends eruit om te kijken of ze echt zo gezond en goed zijn als we denken.

Trend 1: Het hele jaar door
Tijdens het dagelijkse rondje door de versafdeling van de supermarkt kun je het goed zien: de meeste producten zijn het hele jaar door beschikbaar en zijn niet meer seizoensgebonden. Zo kan je bij de Albert Heijn het hele jaar door pruimen kopen, lagen de aarbeien met Pasen in de schappen en kun je bij vrijwel elke supermarkt altijd pompoen kopen, terwijl dit vroeger alleen in het najaar 'for sale' was.
Hoewel ik variatie in het dieet heel erg toejuich, neig ik steeds meer om seizoensgebonden producten te kopen. Ze hoeven een minder lange weg af te leggen en hoeven ook niet in kassen worden gekweekt (veel duurzamer!). En tot mei wachten voor echte Hollandse aarbeitjes vind ik geen straf.

Trend 2: Quinoa
Quinoa is geen graansoort maar wordt wel zo gebruikt. Het bevat het goede van granen maar ook van andere aspecten van de schijf van 5. Het is namelijk rijk aan eiwitten, vitamine B en E én onverzadigde vetzuren. Heel gezond om op tafel te zetten dus. Verwerk het in salades of gebruik de korrels als rijst. Quinoa bevat overigens ook geen gluten!



Trend 3: Smoothies
Het mixen van fruit in smoothies is al langer een trend en die zet dit jaar door. Hoewel smoothies zeker gezond zijn vallen de hoeveelheden vitamines toch tegen wanneer je het vergelijkt met het eten van vers fruit. Ook de hoeveelheid suikers die je lichaam in 1 x te verwerken krijgt is minder gezond dan wanneer je het fruit zou eten.  Drink dus liever een smoothie erbij en niet als vervanger van fruit. Een nieuwe trend is de smoothies 'groen' te maken door bijvoorbeeld spinazie toe te voegen. Heel gezond dus absoluut een goede trend!

Trend 4: Matcha thee
De verse muntthee is op zijn retour... matcha thee is in. Matcha is geconcentreerde groene thee poeder en bevordert de stofwisseling en vetverbranding. De poeder is te gebruiken voor thee maar ook als groene kleurpoeder voor gebakjes of andere drankjes.

Trend 5: Sojamelk
Het gebruik van sojamelk gaat nog steeds gestaag omhoog. Het is een gezond drankje en bevat geen cholesterol. Er beginnen ook steeds meer smaakjes op de markt te komen. Let op: sommige mensen hebben een allergie tegen soja. Laat je eerst testen als je merkt dat je last krijgt van allergische reacties voordat je het op grote schaal gaat gebruiken.

Reacties

  1. super handig om te weten. zeker ook van de smoothies. !!
    ik vind het ook niet zo erg om te wachten tot mei voor de aarbeien, zeker en zoals jij al zei: beter voor het milieu als ze niet meer in kassen en warenhuizen worden 'gekweekt'

    xxxx.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Smoothies, jammie :-) Ik drink deze met enig regelmaat. Ehh, op het moment eventjes niet, want er is een onderdeel van mijn blender kapot :-( Ik merk trouwens dat mijn lijf steeds vaker 'snakt' naar groenten/fruit sinds ik smoothies ben gaan drinken. En, mijn huid ziet er veel beter uit: geen oneffenheden meer en deze straalt ook meer :-) Een aantal mensen uit mijn omgeving is dat ook al opgevallen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Handig om te weten! Ik ben wel fan van deze trends op de eerste na!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Super interessant artikel, ik probeer de laatste tijd ook meer Quinoa toe te voegen aan mijn dieet :)!

    Als je het leuk vind, ik organiseer vandaag een linkparty op mijn blog. Dit houdt in dat je reclame mag maken voor de 3 leukste artikelen die je afgelopen week geschreven hebt, inclusief een foto en een link naar jouw blog! Super leuk toch! Ik zou het leuk vinden als je mee zou doen!

    Liefs Rosie
    Lifebyrosie.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk artikel! Ik koop ook liever gewoon seizoensgroente. Het heeft wel wat om gewoon te moeten wachten tot je eindelijk weer die lekkere aardbeien of asperges kan eten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Interessant artikel, ik drink al jaren sojamelk en ben zelf ook heel benieuwd naar quinoa!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel erg interessant! Ik hoor heel erg veel over quinoa, ben nu wel erg nieuwsgierig.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Enkel van dit artikel voel ik me al tien IQ punten slimmer. Een vriendin van mij eet vaak smoothies en volgens haar zijn daar ook nog regels voor, omdat het anders gaat schiften of zoiets.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik moet eerlijk zijn dat ik vaak niet eens weet wanneer een groente of fruit in het seizoen is en wanneer niet! Ja van aardbeitjes weet ik dat maar de rest eigenlijk niet haha! Dus uh... ja daar let ik niet zoveel op al eet ik wel aardbeitjes pas rond mei.. oh ja en watermeloen ;-)

    Ik drink ook smoothies, heb afgelopen tijd ook fruit los gegeven en geen smoothies maar vandaag toch weer smoothies gemaakt.. groene!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een handig artikel! Ik wist dit eigenlijk allemaal niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts