zaterdag 21 september 2013

Zelf brood bakken receptZelf gebakken brood is ontzettend lekker! Ik heb pas sinds kort gewaagd om zelf brood te gaan bakken want ik dacht altijd dat het namelijk best moeilijk zou zijn. Gelukkig is niets minder waar, je hoeft alleen geduld te hebben. Het geduld wordt beloond met de heerlijke geur van pasgebakken brood in je huis en de ervaring om echt vers brood te eten.

Je kunt brood bakken in een broodmachine of in de oven. Zelf vind ik het wat leuker om zelf het deeg te kneden en in de oven te plaatsen, maar een broodbakmachine is ideaal als je niet veel tijd hebt en toch van heerlijk brood wilt genieten. Ik heb een broodbakmachine van Tomado thuis.

Brood komt natuurlijk in allerlei varianten dus je kunt eindeloos varieren in meelsoorten en bakvormen. Hierbij geef ik een simpel basis recept voor brood (om zelf te bakken zonder broodbakmachine). Als je eenmaal deze verhoudingen in het recept niet meer vergeet dan wordt het bakken van andere broden een stuk makkelijker.

Ingredienten:
500 gram volkorenmeel
300 ml water
10 gr zout
5 gr droge gist

Mix alle ingredienten met elkaar in een kom en kneed het tot een soepeldeeg. Ik gebruik een mixer met deeghaken 4 minuten op hoge snelheid. Laat het deeg vervolgens rijsen op een warme plek (1e rijs). De eerste rijs duurt minimaal 45 minuten.


Vet een vorm in (ik gebruik zelf een grote cakevorm bij gebrek aan een broodbakblik) met boter of olie en bestuif de binnenkant met bloem. Stort het deeg in de vorm en laat het nogmaals op een warme plek rijzen voor 45 minuten. Eventueel kun je de bovenkant van het brood nu garneren met bijvoorbeeld maanzaad, lijnzaad, sesamzaad of zonnebloempitten.

Verwarm intussen de oven op 200 graden voor. Zodra de rijstijd is verstreken kun je het brood in 60 minuten in de oven bakken.

Simpel als wat, maar het vergt wel wat wachttijd. Ideaal voor op een luie of regenachtige zaterdag :)

Geniet ervan.

7 opmerkingen:

 1. Pff, dat jij hier de tijd voor neemt: knap! Ik zou dat niet kunnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, er ging iets mis...Het berichtje was al verstuurd, terwijl ik nog niet klaar was ;-) Zelfgemaakt brood lijkt me wel heerlijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohh lijkt me zo lekker zelf eens brood te bakken! Supernice!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooh heerlijk; die geur van vers brood alleen al! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker :-) Mijn broer deed dat wel eens, zelf brood bakken. Heerlijk was dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kneed het ook met de handen, heerlijk vind ik dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klinkt heel lekker, vrees alleen dat ik niet het geduld en de tijd ervoor heb haha.

  BeantwoordenVerwijderen