zondag 19 januari 2014

Orgineel Thais recept voor Tom Yang Kung soepEen absolute favoriet uit de Thaise keuken is voor mij Tom Yam Kung soep. Het is een lekker pittige soep op basis van garnalen en paddestoelen, smaken die tezamen een smaakexplosie in je mond veroorzaken. Een heerlijk soepje als koud is buiten en als je lekker wilt opwarmen. Maar door de frisse tonen van citroengras en koriander smaakt Tom Yam soep ook heerlijk tijdens de zomer. Varieer zelf met de pittigheid door meer of minder pepers toe te voegen. Onderstaand recept is mijn favoriet. Het recept is voldoende voor 4 personen.
Wat heb je nodig?
350 gr grote garnalen
3 stengels citroengras
galangawortel (laos)
1 el garnalenpasta (verkrijgbaar in de toko)
4 chilipepertjes
5 kaffirblaadjes
2 el vissaus
10 stropaddestoelen (gedroogd verkrijgbaar in toko) of beukenzwammetjes (Albert Heijn verkoopt deze ook in melanges)
2 lente uitjes
2 el limoensap
korianderblaadjes naar smaak
cherrytomaatjes (gehalveerd)

Hoe maak je het?
Maak de garnalen schoon en week de paddenstoelen. Trek een bouillon van 1 liter water, drie plakken galangawortel, 1 stengel citroengras en de garnalenpasta. Kook het tezamen ongeveer 20 minuten door. Zeef daarna bouillon.

Snijd een klein stuk galangawortel zeer fijn en voeg dit samen met de pepers (grof gesneden), kaffirblaadjes, lenteuitjes (grof gesneden stukken), vissaus, limoensap, overige citroengras stengels (grof gesneden) toe aan de bouillon en breng weer aan de kook.

Snij de voorgeweekte paddenstoelen in plakjes en voeg deze samen met de garnalen toe aan de soep. Kook voor enkele minuten op zacht vuur tot de garnalen gaar zijn (max 3 minuten).

Schenk de soep in mokken of soepborden en garneer met koriander en halve cherrytomaatjes naar smaak.

Tip: Je kunt ook een bouillon trekken van de garnalen zelf, in plaats van garnalen pasta te gebruiken. Het duurt wat langer maar is wel de moeite waard. Koop in dat geval rauwe garnalen, pel ze en maak ze schoon. Gebruik de koppen van de garnalen om de bouillon te trekken. Voeg de citroengras stengel, de galangawortel toe en volg daarna de rest van het recept.

4 opmerkingen: