zaterdag 15 februari 2014

Alle informatie over rijstsoortenRijst komt in vele soorten. Per soort verschilt de smaak en de bereidingswijze waarmee de smaak van de rijst het beste tot zijn recht komt. Hierbij een beschrijving van de meest populaire soorten rijst en de beste bereidingswijze die je per soort kunt toepassen.

Zilvervliesrijst:
Elke rijstsoort heeft van nature een kaf en een zilvervlies. Het niet eetbare kaf wordt tijdens de productie gescheiden van de korrel. Om tot het eindproduct van witte rijst te komen worden de korrels vervolgens gepolijst door de korrels tegen elkaar te laten schuren. De voedzame zilvervlies slijt hierdoor als ware van de korrel. Dat is jammer want juist deze vlies bevat de voedingsvezels en de vitamines die rijst voedzaam maken.
Zilvervliesrijst is geen polijstproces ondergaan en is daarom vele male voedzamer.
Bereiding: zilvervliesrijst kun je het beste in ruim water aan de kook brengen. Spoel de rijst eerst een paar keer in koud water totdat het geen wittige kleurstof meer afgeeft en het spoelwater helder blijft. Breng het daarna aan de kook met een beetje zout naar smaak. Giet af na minimaal 20 minuten koken tot de korrel zacht is.
Basmatirijst (bestaat ook in zilvervliesvariant):
Deze rijstsoort is lang-korrelig en komt uit India en Pakistan. De rijstkorrel is vrij droog en kleeft niet snel. Het wordt door de subtiele smaak en de lange korrel vaak gezien als een luxe soort rijst.
Bereiding: Was de rijst tot het spoelwater helder is. Gebruik vervolgens 2 kopjes kookwater op 1 kopje rijst. Breng de rijst aan de kook en laat het inkoken op zacht vuur.

Pandanrijst
Pandan is een rijst die oorspronkelijk zijn zoetige smaak kreeg van de pandanbladeren waarin de rijst bewaard werd. De pandan bladeren gaven een zachte jasmijn smaak af aan de rijst. Nu wordt pandanrijst op smaak gebracht met jasmijn aroma. Koop pandanrijst liever niet in een kartonen verpakking, dit komt de smaak niet ten goede. Plastic is een beter alternatief.
Bereiding: Pandan is een typische rijstsoort die je het beste kunt stomen voor de beste smaak.

Rode (Thaise) rijst
Rode rijst is een rijstsoort waar de vlies nog om heen zit, zoals bij zilvervliesrijst. Hierdoor is de rijst erg gezond en voedzaam. De smaak is noot-achtig en vind ik persoonlijk lekkerder dan zivervliesrijst.
Bereiding: gebruik 2.5 kop water op 1 kop rode rijst om te koken. Rode rijst  heeft een lange kooktijd van 45 minuten. Je kunt de kooktijd verkorten door de rijst voor te weken.7 opmerkingen:

 1. Ik hou van rijst!! Ik eet meestal Pandanrijst en soms ook Basmati

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te weten! Zelf ben ik niet zo een liefhebber van rijst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke samenvatting dit! Ik eet af en toe wel eens rijst. Vooral 'paarse rijst' vind ik erg leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke post! Bij mij is pandan favoriet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk zo'n overzichtje met verschillende soorten! En de wilde rijst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wilde rijst is eigenlijk geen rijst, maar een grassoort. Het wordt vaak gebruikt om witte rijst extra kleur te geven. Het bevat veel vezels dus is een goede aanvulling!

   Verwijderen