donderdag 16 april 2015

Het enige echte falafel recept!De Libanese keuken bevat de lekkerste gerechtjes. Falafel is misschien wel één van de bekendste.
Het zijn kleine gefrituurde balletjes van gepureerde kikkererwten en kruiden. Heel gezond, want kikkererwten zitten vol met eiwitten en vitamines (vitamine B complex) en mineralen (zink, kalium, ijzer, foliumzuur en magnesium. Falafel is geschikt als vleesvervanger.

Met de smaak van falafel kun je veel variëren door de ingredienten aan te passen. Zo kun je de kikkererwten vervangen door tuinbonen en kun je ze 'spicy' maken met veel pepers, of juist kruidig met peterselie of koriander.

Hierbij mijn favoriete recept van falafel!Wat heb je nodig?
500 gr kikkererwten (bij voorkeur gedroogde erwten welke je voor gebruik weekt, anders een potje)
2 teentjes knoflook
1 kleine rode ui
1 handvol verse peterselie
1 handvol verse koriande
1 el komijnpoeder
1 el kurkumapoeder
1 el korianderzaadjes
1/2 rode of groene spaanse peper
1 thl bakpoeder
zout naar smaak
paneermeel
1 losgeklopt ei
zonnebloemolie of andere olie geschikt om mee te frituren.

Hoe maak je het?
Was de kikkererwten goed schoon. Snipper het uitje en snij alle ingrediënten fijn genoeg om met de staafmixer te kunnen pureren.
Pureer eerst de kikkererwten en voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en pureer alles tot een gladde en stevige massa.

Klop het ei los in een kommetje. Maak een kom of bord met daarop paneermeel (broodkruim kan ook!). Maak een klein balletje (grootte van een bitterbal) van het mengsel en rol deze eerst door het eimengsel en vervolgens door de panneermeel. Herhaal dit totdat het gehele mengsel op is.

Verhit een ruime laag olie in een pan tot 180 graden. (tip: om te toetsen of de temperatuur heet genoeg is kun je een stukje brood in de olie stoppen. Deze moet goudbruin kleuren na ongeveer 5 seconden. Let op dat de olie niet te heet wordt om verbranden te voorkomen).
Frituur vervolgens alle balletjes tot goudbruine falafels.

Serveer met een frisse yoghurt dip of met hummus!


1 opmerking: