Vegetarische dahl met bloemkool


Bloemkool is een gezonde en lekkere koolsoort. De mooie witte roosjes smaken heerlijk in verschillende recepten en zien er ook decoratief uit in gerechten. Bloemkool zit boordevol vitamine B en C, waarmee het bijdraagt aan het immuunsysteem en aan een mooie huid en haar. Daarbij is bloemkool rijk aan kalium en calcium. Een gezond kooltje!

Bloemkool wordt natuurlijk veel gegeten met aardappels en het bekende kaassausje. Ik ben de laatste tijd aan het experimenteren geslagen welke recepten nog meer met bloemkool werken.
Dit recept heeft een Indiase twist, namelijk een dahl, die ik normaal met spinazie maak, werkt ook perfect met bloemkool.



Wat heb je nodig?

5 sjalotjes
1 bloemkool
1 chilipeper
2 knoflookteentjes
1 el kerriepoeder
1 thl korianderpoeder
1 thl kurkuma
2 thl mosterdzaadjes (+ een snufje extra)
300 gr gele spliterwten
50 gr rode linzen
400 ml kokosmelk
600 ml groentebouillon
1 lente ui
Zonnebloemolie
Zout

Hoe maak je het?

1) Snij de bloemkool in kleine roosjes. Houd 1/4e deel van de roosjes apart. Snij de knoflook, de chilipeper en de sjalotjes zo fijn mogelijk. Spoel de gele spliterwten en de rode linzen.

2) Fruit de knoflook en de sjalotten tezamen met de chilipeper tot de sjalotten glazig zijn. Voeg daarna de specerijen toe: de kerriepoeder, korianderpoeder, kurkuma poeder en de mosterdzaadjes.

3) Voeg 3/4e deel van de bloemkool en de gele spliterwten toe aan het sjalotjesmengsel. Doe vervolgens de bouillon en de kokosmelk erbij. Breng het aan de kook en laat het in totaal 45 minuten zachtjes pruttelen. De gele erwten moeten veranderd zijn in een zachte smeuïge brei en de bloemkool moet met een vork makkelijk uit elkaar te prikken zijn en fijn geprakt worden. Voeg na 25 minuten de rode linzen toe en na 35 minuten de overige bloemkool roosjes. Deze roosjes behouden hun textuur omdat ze korter worden gekookt en geven een lekkere bite aan het gerecht.

4) Schep de dahl in een kom en snipper een lente-uitje fijn. Strooi de lente-ui over de dahl voor een frisse smaak en een mooi groen accent.

Geniet ervan. Serveer met rijst of met naanbrood.

Reacties

  1. Dit lijkt mij heerlijk! Bloemkool is één van mijn favoriete groentes :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit kende ik niet, maar ik ben zelf dol op bloemkool! Dus ik moet dit zeker eens maken ziet er lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts