De lekkerste worteltaart zonder boter


Worteltaart is een hele lekkere manier om worteltjes te eten. Dit recept bevat relatief veel wortels en maakt gebruik van zonnebloemolie in plaats van boter.
Wortels zijn heel erg gezond. Ze bevatten veel bètacaroteen, wat het lichaam kan omzetten naar vitamine A. Daarbij zijn ze ook rijk aan vitamine B en C. Je kunt er veel van eten, want worteltjes bevatten heel weinig calorieën.

Probeer voor dit recept de wortels zelf te raspen in plaats dat je de wortelrasp kant en klaar koopt. Het is veel gezonder en het komt de smaak van de taart ook ten goede.

Wat heb je nodig?

100 gram ongezouten walnoten of hazelnoten (of een mix)
1 sinaasappel (zowel de rasp als het sap)
120 ml zonnebloemolie
2 grote eieren
250 gram lichtbruine basterdsuiker
200 gram bloem
350 gram wortels
1 thl kaneel
1 thl bakpoeder
20 gram poedersuiker
200 gram roomkaas

Hoe maak je het?

1) Verwarm de oven voor op 160 graden. Vermaal de walnoten of hazelnoten zo fijn mogelijk. Rasp de schil van de sinaasappel en leg de sinaasappel daarna apart.

2) Vermeng de hazelnoten, de sinaasappelrasp, de eieren, de kaneel, de zonnebloemolie en de basterdsuiker met elkaar. Mix met een handmixer tot een luchtig beslag.

3) Meng de bloem en de bakpoeder met het beslag. Rasp de wortels met een fijne rasp en roer dit door het beslag.

4) Vet een bakvorm (taartvorm of brownievorm) in en giet het beslag in de vorm. Bak de taart in 1 uur gaar.

5) Laat de taart helemaal afkoelen. Maak intussen de 'frosting' door de roomkaas met de poedersuiker te mengen. Ik hou zelf niet van hele zoete frosting, maar ben je een zoetekauw dan kun je meer poedersuiker naar smaak toevoegen. Pers de sinaasappel uit en voeg 2 eetlepels toe aan de frosting. Roer goed door en smeer vervolgens de frosting uit over de cake.

6) Optioneel: met marsepein kun je kleine worteltjes als decoratie maken. Om een oranje kleur te krijgen kun je de wortel pureren en een beetje inkoken. Met het ingedikte sap kun je de marsepeinen wortels oranje kleuren

Geniet ervan!


Reacties

  1. Ik hou zo van deze taart! Heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er ook weer zeer smaakt vol uit. Maar wortels, nee, ik hou eigenlijk van alles maar wortels niet :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, lijkt me echt super lekker!

    Love,
    Dascha

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waarom zou je boter willen vervangen door zonnebloemolie? Boter is veel gezonder en lekkerder.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts