zondag 20 januari 2013

Volkoren cake
Cake of gebak is natuurlijk niet het toonbeeld van gezond eten. Maar je kunt deze lekkere tussendoortjes wel een gezonde twist geven. Deze heerlijke cake is gemaakt met volkoren meel. Aan het beslag heb ik ook nog wat tarwezemelen toegevoegd. Tarwezemelen bevatten vezels én vitamine B.
Ook heb ik bij het maken van een gezonder beslag gelet op de boter. Boter kun je beter vervangen voor margarine, of voor een smaakloze olie zoals arachideolie. Zelf heb ik qua smaak de voorkeur voor margarine. Margarine zorgt voor een meer luchtige textuur in de cake dan olie. Het voordeel van olie is echter dat deze meer goede vetten bevat ten opzichte van margarine. Probeer zelf wat jij het lekkerst vindt!


Wat heb je nodig?

150 gr margarine of 100 ml olie
2 el tarwezemelen
3 eieren
200 gr. volkoren meel
200 gr. suiker
1 thl bakpoeder
1 snufje zout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 graden. Besmeer een cakevorm met margarine en bestuif met bloem zodat het beslag straks niet blijft plakken. Klop de margarine en suiker met een mixer tot een glad geheel. Voeg hiermee het meel, bakpoeder en zout. Voeg één voor één de eieren toe en mix alle ingrediënten tot een glad beslag. Mix daarna het mengsel nog één minuut op de hoogste stand van de mixer tot een luchtig geheel.
Giet het beslag in de bakvorm.
Plaats de cake in het midden van de oven en bak hem in 60 minuten gaar. Als check kun je met een mes of prikker testen of de cake gaar is. Wanneer je prikker of mes schoon uit de cake komt is de cake gaar. Laat de cake 20 minuten afkoelen. Stort daarna de cake uit de vorm. Je kunt hem nu verder laten afkoelen maar ik ben er dol op om de verse warme cake nu al te eten.
Geniet ervan!

4 opmerkingen:

  1. .?? Heb altijd begrepen dat roomboter natuurlijker is dan margarine, omdat deze laatste fabrieksboter is en zwaar bewerkt...

    BeantwoordenVerwijderen