Psychologisch testje: ben jij een ‘maximizer’ of een ‘satisfier’?


picture from google images
                                                      
                                                       
In mijn studie psychologie werd veel aandacht gegeven aan gedrag en typeringen van mensen. Een leuke typering van mensen wil ik met jullie delen: Mensen zijn onder te verdelen in 2 type mensen: Maximizers of Satisfiers. Test wat jij bent!


Vraag 1
Je bent op zoek naar een paar schoenen voor een feestje komend weekend.
In de eerste winkel zie je een paar wat goed onder je outfit zou staan.
A)      Je onthoud de winkel van deze schoenen en je loopt de winkelstraat nog liever even door of je nog een mooier paar ziet.
B)      Je koopt de schoenen liever direct.

Vraag 2
Op een feestje worden luxe bonbons met verschillende vullingen geserveerd.
A)     Je kiest een bonbon en je kijkt alvast voor de volgende keer welke bonbons van de andere feestgangers nog lekkerder zouden zijn.
B)      Je kiest een bonbon. Aardbeivulling, dat is lang terug zeg! Lekker!

Vraag 3
De resultaten van een moeilijk examen waar je hard voor hebt geleerd zijn binnen. Je kijkt op de lijst en ziet dat je een 8.5 hebt. Je ziet dat het tentamen verder goed is gemaakt: de cijfers van andere studenten liggen tussen de 7.5 en de 9.5.
A)      Je bent hartstikke blij met je hoger cijfer. Toch ook ergens jammer dat je vergeleken met de anderen maar gemiddeld hebt gescoord. Je had zo hard geleerd…
B)      Je bent hartstikke blij met je hoge cijfer. Precies wat je nodig had voor je rapportgemiddelde!

Vraag 4
Je zit al een maand te azen op een superhippe blazer uit de Zara. En daar hangt hij opeens met 50% korting in de winkel. Meteen kopen natuurlijk! Na 2 weken loop je weer door de Zara en je ziet die blazer hangen met 70% korting.
A)      Stiekem baal je toch heel eventjes van die korting. Als je nou nog twee weken had gewacht…
B)      Je denkt: die blazer ziet er inderdaad perfect uit. Goed dat ik hem heb gekocht!

Vraag 5
Je beste vriendin is jarig en je wilt een kadootje kopen. Je dwaalt een tijdje door het centrum op zoek naar leuke kadootjes. Uiteindelijk…
A)      Belandt je weer in de eerste winkel die je bezocht. Nu nog een bloemetje kopen. Of zou ze een wijntje leuker vinden?
B)      Kom je in een klein boetiekje een origineel kadootje tegen. Vindt ze vast leuk!

De uitslag
Heb je het meeste A gekozen? Dan ben je een maximizer. Wanneer je vaker B hebt gekozen ben je een satisfier.

Satisfiers maken beslissingen op grond van de eisen die ze stellen. Als deze mensen iets kopen willen ze dat dit product voldoet aan die eisen. Dit kunnen zowel hoge of lage eisen zijn. Maar zodra satisfiers een televisie, een aanbieding voor een vakantie of een paar schoenen zien die voldoet aan hun voorwaarden, zijn ze tevreden.

Maximizer willen graag de meest optimale keuze maken wanneer ze iets kopen. Wanneer ze bijvoorbeeld in een winkel een nieuwe scooter zien die voldoet aan hun voorwaarden willen ze deze toch vergelijken met andere scooters. Maximizers kunnen pas beslissen om de scooter te kopen nadat ze alle opties tegen elkaar hebben afgewogen. Ze kunnen ze de meest optimale beslissing maken.

Vaak varieren mensen in hun keuzes. Soms zijn ze meer satisfier en soms meer maximizer.

Reacties

  1. ik ben blijkbaar en maximizer,klopt ook wel eigenlijk;) ik heb je blog leren kennen via het EGF forum en vindt het een leuke blog,ben alles aan het teruglezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts