dinsdag 3 januari 2012

Een tafel vol tapas


Wanneer mijn vrienden langskomen voor diner kook ik vaak meerdere kleine gerechtjes. Sommige van mijn vrienden zijn namelijk vegetarisch terwijl anderen het liefst zo ver mogelijk uit de buurt van groenten blijven. Meerdere gerechten serveren is dus de beste oplossing om iedereen lekker te laten eten.
Spaanse tapas lenen zich hier perfect voor.
Deze tapas zijn heel eenvoudig te maken, zonder dat je lang hoeft te koken en zonder dat je veel ingrediënten hoeft te kopen.

  • Gemarineerde kippenvleugeltjes
  • Chorizo in rode wijn
  • Aardappeltjes met rozemarijn
  • Salade van mozzarella, tomaat en basilicum (koud en vegetarisch)
  • Knoflook champignons (vegetarisch)
  • Tomaten uit de oven (vegetarisch)
  • Empanadilla’s met chorizo


Ingrediënten voor alle (!) gerechten

Olijfolie
Knoflook
Kippenvleugeltjes
Citroen
Rode wijn
Chorizo worst (niet gedroogd, maar vers).
Aardappelblokjes (uit een pakje of zelfgemaakt)
Spek
Champignons
Rozemarijn (vers of gedroogd).
Tomaten
Mozzarella
Basilicum
Verse tijm
Bladerdeeg
Paprikapoeder
Boter
Paprika en paprikapoeder
Olijven
Ei

Gemarineerde kippenvleugeltjes
Marineer de kippenvleugels minimaal 5 uur in een marinade van citroensap en knoflook. Doe ze vervolgens in een ovenschaaltje en bak voor 30 minuten op 190 graden Celsius in de oven.

Chorizo in rode wijn
Kook de chorizo op zacht vuur in rode wijn. Laat het vervolgens een dag staan in de koelkast

Om het extra lekker te maken kan je kruiden naar smaak toevoegen. Bijvoorbeeld:
Laurierbladeren
Kruidnagel
Jeneverbessen

Belangrijk is dat de chorizoworst vers is en een zachte substantie heeft ( niet gedroogd). Alleen dan kan de worst zich volzuigen met rode wijn.

Aardappeltjes met rozemarijn
Verwarm de over op 220 C.
Snijd kleine blokjes van de aardappels en breng ze aan de kook. Laat ze meteen in een vergiet uitlekken en een paar minuten staan tot de ongeveer droog zijn. Vijzel de rozemarijnblaadjes. Verhit een beetje olie of vet in een braadslee en doe de aardappelblokjes, de knoflook en de rozemarijn, de gehakte uitjes, champignons en spek erin. Bestrooi ze met wat peper en zout en hussel het mengsel door elkaar.
Zet de braadslee 30 tot 35 minuten in de over, schud de aardappels regelmatig en haal ze uit de over wanneer ze krokant en goudgeel zijn.

Salade van mozzarella, tomaat en basilicum (koud en vegetarisch)
Snijd de mozzarella en tomaten in blokjes. Pluk mooie blaadjes basilicum.
Voeg alles bij elkaar in een kom. Maak aan met olijfolie en (balsamico)azijn.

Knoflook champignons (vegetarisch)
Pers met de knoflookpers 4 teentjes knoflook uit. Verhit dit samen met de champignons in de boter totdat de champignons gaar zijn. Voeg tijm toe naar smaak.

Tomaten uit de oven (vegetarisch)
Bestrijk de tomatenhelften met knoflook, olie en zout & peper.
Leg vervolgens de tomaten, de rest van de knoflook en tijm in een braadslee met olie en rooster in de oven onder de grill.

Empanadilla’s met chorizo
Verwarm de oven voor op 200 graden
Snijd de chorizo (de olijven) en de paprika fijn en meng het door elkaar.

Rol de bladerdeeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak.
Maak cirkels van ongeveer 8 centimeter doorsnee
Schep de gesneden chorizo op elk deegcirkeltje

Maak de rand van het deeg licht vochtig met wat water
Vouw de cirkel dubbel en druk hem zachtjes dicht.
Maak met een scherp mes een sneetje in elk stukje deeg
Leg de pasteitjes op bakpapier.
Klop het ei los en bestrijk de stukjes deeg hiermee
Bak alles in de oven zo'n 10-15 minuten (totdat ze goudbruin zijn)
Garneer ze met wat paprikapoeder




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen