zondag 19 februari 2012

Erwtensoep
Het is alweer een stuk minder koud dan vorige week. Maar gelukkig is het nog wel koud genoeg om erwtensoep te eten. Ik vind erwtensoep eten één van de leukste elementen uit de winter. Het smaakt natuurlijk het allerbeste na een dagje schaatsen, maar met 8 graden boven nul moet het ook lekker zijn.
Zelf erwtensoep maken kost even tijd maar is wel een stuk lekkerder dan erwtensoep uit een blikje. Het leuke is dat bijna elke familie wel zijn eigen receptuur heeft. Hierbij mijn vaders recept!

Wat heb je nodig?
1 kg spliterwten
1 wortel
1 prei
1 knolselderij
½ winterwortel
Bladselderie
Peterselie
4 Runderworsten
Mergpijp
Een gehele ui
2 hele knoflookteentjes
Pepers
Bouillonvlees
3 bouillon blokjes
5 liter water
Roggebrood
Gesneden spek


Hoe maak je het?
Breng de spiterwten aan de kook in een pan en voeg hieraan een bouillonblokje, de klein gesneden winterwortel en het bouillonvlees toe. Maak in een andere pan een pittige bouillon van de 2 bouillonblokjes, mergpijp, knoflook, ui en pepers. Kook hierin de worsten tot ze doordrongen zijn van de smaak. Vis de worsten uit de pan. Zeef de bouillon en bewaar het.
Voeg na 1,5 uur koken de kleingesneden groenten (de wortel, prei en knolselderij) aan de spliterwten toe en kook nog een half uur.
Snijd de runderworsten in plakjes, snijd de peterselie en bladselderie klein en voeg deze aan de spliterwten toe. De spliterwten zijn in dit stadium tot een dikke brei geworden. Voeg een paar lepels van de pittige bouillon toe tot de soep de gewenste dikte heeft bereikt!
Serveer met roggebrood en gesneden spek.

2 opmerkingen:

  1. ik hou van erwtensoep maar nog nooit zelf gemaakt, ik ga het zeker proberen :D

    XOXO

    BeantwoordenVerwijderen