dinsdag 7 februari 2012

Franse UiensoepIn mijn vorige artikel vertelde ik over de goede eigenschappen van uien. Een lekker en simpel gerechtje om te maken met uien is de Franse klassieker: uiensoep! Deze soep zit boordevol uien en is heerlijk warm in deze koude wintermaand.
De soep dankt zijn oorsprong uit de groothandelsmarkt ‘Les Halles’ in Parijs. De handelaren wilde een alternatief voor koffie of thee en zochten naar een voedzamer warm drankje. Dit leidde tot een uiensoep met de befaamde kaas gratin eroverheen.


Wat heb je nodig?
5 uien                                                   Stokbrood
Olijfolie                                                  Kaas
Laurierblad                                            Jeneverbes
1 liter Runderbouillon                             Paprikapoeder
Chilipoeder                                            Knoflook ( 2 teentjes)
2 el. Sherry

Hoe maak je het?
Snij de uien in grove stukken. Bak ze op laag vuur in de boter zachtjes gaar in 15 minuten. Zet vervolgens het vuur hoger en bak de uien lichtbruin (ongeveer 1 minuutje) en bak de knoflook mee. Blus het uimengsel af met ongeveer 2 eetlepels sherry.
Giet de runderbouillon er bij en laat het samen met de laurierbladeren en de jeneverbessen zachtjes koken voor 10 minuten. Blijf proeven zodat je weet wanneer de uien zacht genoeg zijn. Voeg de laatste minuut wat paprikapoeder en chilipeper toe.
Giet de soep in soepkommen. Beleg een stokbroodje met kaas, leg het op de soep en gratineer de soep op 170 graden voor enkele minuten in de oven.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten