dinsdag 21 februari 2012

Hoe heurt het eigenlijk: etiquette aan tafel

Laatst vond ik een retro video over tafel etiquette uit de Fifties! Hoewel eetgewoontes niet direct met gezond eten te maken hebben is het leuk om te zien welke officiële regels gelden bij een diner. Sommigen spreken voor zich, en anderen zijn heel apart. De video is best wel lang (ongeveer 14 minuten) maar geeft een leuk beeld hoe vroeger bij chique diners werd gegeten. Het ging er nogal braaf aan toe vroegah haha!Een paar regels op een rijtje!

Tafelgewoontes
Wanneer je pauzeert moet je volgens de etiquette je mes en vork gekruist op je bord leggen. Maar wanneer je klaar bent met eten hoort je bestek juist schuin over je bord te
liggen. Je servet hoort op je schoot maar mag bij kreeft om je nek worden geknoopt! Verder mag je natuurlijk niet wijzen met je bestek, niet smakken en niet over de tafel heen grijpen om iets te pakken.

Tafelschikking
Damen en heren zitten om en om aan de tafel. De gastvrouw en heer zitten aan het hoofd van de tafel en de voornaamste gasten zitten in het midden van de langste zijde. Voor het diner moet de gastheer de dames aan de heren voorstellen. De gastvrouw houdt zich bezig met de rest van het verloop van het diner.

Het eten zelf
Heldere soep schep je van je af en gebonden soep naar je toe. Waarom? Omdat heldere soep meer de kans heeft om te spetteren. Dus als je van je af schept loop je minder risico op je kleren te morsen! Soep mag nooit twee keer worden opgediend en je moet voordat je wat drinkt altijd je mond afdeppen om vlekken op het glas te voorkomen. Vis mag niet gegeten worden met een mes (maar alleen met een viscouvert of twee vorken). Ook bij pasta moet je het zonder mes doen. Bij vlees is een mes juist onmisbaar (hoewel je koteletten weer met je hand mag eten!).

Hoe het ook zij, ik hoop dat jullie met deze regels, of met jullie eigen regels, altijd lekkere en gezellige diners hebben!

5 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen, ik wist dat niet over soep.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. erg leuk, meeste wist ik al omdat ik een keer zo'n soort les heb gehad. Je mag ook niet met je ellebogen op tafel, maar toch je handen boven tafel houden. nou probeer dat maar eens het is knap lastig ;)

    BeantwoordenVerwijderen