zondag 5 februari 2012

Honing maskerHoning wordt al eeuwen gebruikt om de huid te verzachten en te verzorgen. Er zijn tegenwoordig allerlei verzorgende producten te verkrijgen waarin honing is verwerkt, zoals douchegels, maskers en gezichtsverzorging. Pas sinds enkele jaren heeft ook de wetenschap erkent dat  honing een antibacteriële werking heeft.

Deze antibacteriële werking wordt veroorzaakt door de lage pH-waarde van honing. pH-waarde geeft aan hoe zuur iets is. Hoe lager de waarde, hoe zuurder het is. Honing is vrij zuur wat een nadelige omgeving is voor bacteriën om in de groeien.
Daarbij bevat honing vrijwel geen water. Door dit gebrek aan water hebben bacteriën en andere organismen geen kans om te groeien. Kijk voor meer informatie op: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3787867.stm

Honing leent zich door deze eigenschap perfect als hoofdingrediënt voor een gezichtsmasker. De bacteriën op de huid worden gedood, en de huid wordt verzorgd. Hieronder vertel ik twee manieren om een honing masker te maken.


‘Zacht’ masker
Je kunt de honing gewoon puur op een schoon gezicht aanbrengen. Probeer dit niet te dik te doen, want de honing zal door de warmte van je gezicht smelten en van je gezicht afdruipen. Laat het een kwartier (of langer!) intrekken en was het daarna met een milde zeep van je gezicht. Mijn huid voelde na dit masker heerlijk zacht en fris aan.

‘Hard’ masker
Voor een minder vloeibaar masker op je gezicht kun je ook het volgende masker maken. Meng een eetlepel honing met een eiwit en met twee eetlepels bloem. Maak er een papje van en breng dit op je gezicht aan. Het zal hard worden op je gezicht. Door de toevoeging van het eiwit zal het trekkerig aan je huid voelen. Toen ik het van mijn gezicht waste was mijn huid goed doorbloed en waren mijn poriën weer helemaal schoon.

7 opmerkingen:

 1. Ik ga het een keer proberen, ben erg benieuwd :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Ik ben benieuwd of je het een prettig masker vond!

   Verwijderen
 2. Lijkt me een fijn masker. Kun je het ook zonder zeep van je gezicht afwassen, of is het dan lastig om het helemaal schoon te krijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat ook zonder zeep, hoewel je dan wat meer moet 'boenen'! Zonder zeep kan je het beste een washandje en lauwwarm water gebruiken. Succes :)

   Verwijderen
 3. ik gebruik honing & lemon samen als gezichtsmasker voor een mooi , glanzend gezicht . Maar ook om puistejes (acne) te vermijden .
  denkt u dat dit me goed zal helpen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker, dit masker zal dit helpen te voorkomen. Je kunt ook wat tea tree oil in het masker mengen om puistjes te voorkomen!

   Verwijderen