zondag 26 februari 2012

Pompoensoep recept
Pompoenen worden steeds populairder. Zag je een paar jaar geleden alleen nog maar het kleine zusje van de pompoenfamilie in de schappen liggen (de courgette), nu bieden supermarkten een breed aanbod.
Dat is goed nieuws want ik vind pompoenen heerlijk om te eten.  Ze smaken heerlijk zoet maar hebben toch ook een hartige smaak waardoor ze voor heel veel gerechten geschikt zijn.

De eerste keer toen ik met pompoen kookte wilde ik een curry maken. Maar hiervoor had ik slechts 2/3e pompoen nodig. Dus wat deed ik met de rest? Ik besloot er een pompoen/tomaten soep van de maken. Intussen is deze soep uitgegroeid tot favoriet gerecht onder vrienden en familie!

Pompoenen bevatten grote hoeveelheden bètacaroteen, wat functioneert als een antioxidant. Ook zijn ze een bron van vitamine C.

Wat heb je nodig?

3 teentjes knoflook                                                         2 tomaten
1 ui                                                                               150 gr. pompoen
1 eetlepel basilicum                                                        3 eetlepels sherry
600 ml runder/kippenbouillon                                          Olijfolie
1 klein blikje tomatenpuree                                             ½ rode paprika
Koriander

Hoe maak je het?

Verhit olijfolie in een grote soeppan en bak hierin de ui en de knoflook, de rode paprika en de basilicum. Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg deze toe in de pan en laat deze een paar minuten gaar worden. Voeg wat zout en zwarte peper toe.Doe vervolgens kleine stukjes pompoen in de pan, en bak voor 2 minuten op hoog vuur. Voeg vervolgens 2 eetlepels sherry toe en laat 10 minuten sudderen.Voeg tomatenpuree toe bij het pompoenmengsel en roer alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de runder/kippenbouillon toe, laat aan de kook komen, en vervolgens 40 minuten sudderen op laag vuur.Pureer vervolgens met een staafmixer de soep tot een gebonden soep.
Schenk de soep in kommen, en garneer met koriander. Serveer met donker brood.


4 opmerkingen: