maandag 27 februari 2012

Wat is cholesterol?Cholesterol, dat is slecht voor je toch? Nou, niet altijd.
Er wordt veel aandacht besteed aan cholesterol. In reclames hoor je veel over cholesterol verlagende producten en in bladen of documentaires hoor je soms over de toename van cholesterol in onze lichamen. Helaas wordt het door verschillende berichtgevingen niet altijd duidelijk of cholesterol nou wel of niet goed voor ons is.
Wat is cholesterol eigenlijk en wat doet het met ons?

Cholesterol is een vettige stof die ons lichaam gebruikt voor het maken van cellen, gal en aanmaken van vitamine D. Onze lever maakt cholesterol zelf aan, maar een heel klein deel komt ook uit onze voeding. Het lichaam moet deze cholesterol transporteren naar plekken waar ze nodig zijn. Omdat vet (en dus ook cholesterol) niet oplosbaar is in water of bloed worden ze ingekapseld in eiwitpakketjes (lipoproteïnen).


Deze eiwitpakketjes komen voor in 3 types.
HDL (hoge dichtheid lipoproteïnen)
LDL (lage dichtheid lipoproteïnen)
VLDL (zeer lage (very low) lipoproteïnen).

In HDL pakketjes zit meer vet en cholesterol. Hierdoor is het lichter (vet blijft immers drijven). LDL pakketjes zijn een stuk zwaarder en blijven daardoor gemakkelijker steken in de bloedvaten. Wanneer dit vaker gebeurt kunnen de bloedvaten gaan dichtslibben. Hoe vuiler de bloedvaten zijn, hoe groter de kans is op een hart- of vaat ziekte.

LDL cholesterol is dus een slechte variant van cholesterol. Je krijgt veel hiervan binnen als je verzadigde vetten eet, overgewicht hebt of bepaalde medicijnen slikt.

HDL cholesterol is helemaal niet slecht voor ons. Het ruimt de LDL cholesterol juist op door het af te voeren uit de bloedbanen. Dit is dus veilig om te eten.

2 opmerkingen: