E nummers


E-nummers is een veel besproken onderwerp wanneer je het hebt over gezonde voeding.
Het zijn chemische hulpmiddelen die aan voor geproduceerd voedsel wordt toegevoegd. Ze zijn door de EU goedgekeurd, maar ook stoffen die inmiddels al zijn afgekeurd behouden hun E. De meeste mensen letten niet op de E-nummers op de verpakking van hun producten. De getallen zeggen namelijk ook niet zoveel over de inhoud van de stoffen. Hierbij een artikel om meer inzicht te geven in wat voor stoffen er in onze producten verwerkt zitten.

E100-199:         Kleurstoffen
E200-299:         Conserveermiddelen
E-300-399:        Chemische anti-oxidanten
E400-499:         Emulgatoren (stoffen die voorkomen dat producten gaan schiften. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan pindakaas).
E500-599:         Antiklontermiddelen
E600-699:         Smaakversterkers
E900-999           Anti-schuimmiddelen, zoetstoffen en glansmiddelen.

Veel E nummers zijn veilig om te eten, maar het gebruik van sommige type E-nummers is omgestreden. Er zijn met name veel discussies over de hulpstoffen zoals kleurstoffen of smaakstoffen. Deze zijn niet nodig om het product veilig te kunnen eten, maar worden toegevoegd zodat het product lekkerder smaakt en er mooier uitziet. Dit verkoopt beter naar de consument toe.

 

Ik ben geen voorstander van dat laatste type E-nummers. Persoonlijk vind ik het best gek dat als ik voorgesneden stukjes appel koop, dat deze dagenlang fris, geel en glanzend blijven. Een natuurlijk en onbewerkt stukje appel zou al na enkele minuten bruin worden. Omdat het me een vreemd gevoel geeft snijd ik liever mijn eigen appel aan stukjes. Maar voorgesneden stukjes kunnen natuurlijk wel heel handig zijn!

Maar het verhaal wordt serieuzer wanneer blijkt dat sommige E-nummers schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Hierover is weinig bekend, omdat er nog niet veel onderzoek naar is gedaan. Toch blijkt het gebruik van sommige E-nummers hand in hand te gaan met bepaalde huidproblemen, ziektes of afwijkend gedrag.

E621 Mononatriumglutamaat
Dit E nummer geeft een ‘hartige’ smaak aan onze gerechten. Het zogenaamde ‘umami’ smaaksensatie word verkegen uit E 621. Dit E nummer staat al langer bekend dat het ook nadelige effecten op ons lichaam kan hebben. Er is daarom een maximum ingesteld hoeveel er gebruikt mag worden in producten. Zo kan het tintelingen, hart ritme stoornissen en migraine opwekken. De Keuringdienst van Waarde heeft in 2004 ontdekt dat de stof ook ‘smaakopwekkend’ is waardoor je de neiging hebt meer te eten (ooit wel eens afgevraagd hoe je die chipszak helemaal leeg heb kunnen eten?).

E 339 Natriumfosfaat
Dit E nummer heeft de eigenschap calcium aan zich te binden en daardoor te ontrekken uit het lichaam. Wanneer je het dus veel eet kan dit nadelig voor je gezondheid werken.

E 951 Aspartaam
Ook dit E nummer is al tijden bekend en heeft een negatieve nasmaak. De zoetstof wordt veel gebruikt in kauwgom, snoepjes en light producten.
Aspartaam wordt geassocieerd met verhoogde risico’s op kanker, zoals leukemie. Verder verhoogd het onze cholesterol gehaltes.

Beste tip: eet eerlijke producten, en producten die uit 1 stuk zijn. Een hele komkommer of een heel stuk vlees is gewoon nauwelijks te bewerken. Kant en klaar stamppotten, soep in poedervorm of gehakt wel. Probeer af en toe de ingrediƫntenlijsten te lezen van producten die je vaak eet. E nummers komen namelijk lang niet in alle producten voor.


Reacties

  1. Wat een interessant artikel! Vanavond ga ik hem nog eens rustig doorlezen. Heel handig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb een tijd terug een E tik gehad, durfde niks meer te eten waar iets van e nummers in zate, ik kwam er achter dat het heel moeilijk is en ben er maar mee gestopt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad lastig om niets ervan binnen te krijgen. Maar sommige E- nummers zijn ook wat minder schadelijk. Zo wordt er bijvoorbeeld bietextract gebruikt voor rode kleurstof. Ik kan me voorstellen dat dit minder heftig voor ons lichaam is dan bijv. aspartaam.

      Verwijderen
  3. Interessant om te weten, mijn ex schoon papa kon niet tegen smaakversterkers. Dat was de enige die ik wist.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed artikel! Ik heb er zelf ook een boekje over, dat heet Wat zit er in uw eten?. Ik ben zelf echt heel erg anti een aantal E nummers en op nr 1 staat E951, dat wil ik echt niet binnenkrijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt dat boekje is heel handig en informatief! Goed dat je zo zorgvuldig op je eten let :)

      Verwijderen
  5. Ik leer super veel van je blog;) je weet elke dag weer een interessant artikel te plaatsen :)
    XOXO

    http://blondefashiontale.com

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel goed artikel! Je hebt een leuke en interessante blog! x

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed artikel! Er moet echt meer aandacht aan dit soort dingen besteed worden ;)
    liefs,
    xx

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een goede vriendin van me heeft een werkstuk gemaakt over de gevaren van E-nummers. Soms best ff schrikken als je dit las. Goed om hier aandacht aan te besteden!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts