donderdag 1 maart 2012

Eten voor een gezonde nachtrustEen gezonde nachtrust is onmisbaar voor ons. In je slaap herstelt je lichaam namelijk.
Goed slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het komt voor dat mensen te kort slapen of moeite hebben met inslapen. Dit komt omdat een gezonde slaap afhankelijk is van veel factoren.

Om te kunnen slapen maakt je lichaam melatonine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat we ons slaperig gaan voelen en regelt daarmee onze biologische klok om op tijd te gaan slapen. Een belangrijke bouwstof voor de aanmaak van melatonine is triptofaan. Uit triptofaan produceert je lichaam namelijk serotonine (een stof die ons een plezierig gevoel geeft. Een tekort aan serotonine kan zelfs leiden tot depressies!). Deze serotonine is uiteindelijk belangrijk voor de aanmaak van melatonine.

Ons lichaam heeft natuurlijk zonlicht nodig om uit triptofaan serotonine te kunnen maken. Maar dat is niet alles, ook vitamine B, C, magnesium en zink zijn hiervoor nodig. Wanneer er voldoende serotonine is aangemaakt kan ons lichaam wanneer het donker is melatonine uit de aanwezige serotonine maken.

Door deze ingewikkelde processen in ons lichaam is het niet zo raar dat veel mensen moeite hebben met goed slapen. Maar door ons voedingspatroon aan te passen kun je gemakkelijk in slaap komen. Eet jezelf in slaap met de volgende producten.


Bronnen van triptofaan
Kwak, yoghurt, bananen dadels, ei en avocado zijn natuurlijke bronnen van triptofaan.
Wannneer je ze een uur tot een half uur eet voordat je wilt gaan slapen zullen ze je rustig maken waardoor je sneller en beter in slaap valt.

Bronnen voor serotonine
Koolhydraten zorgen voor een stijging van ons serotonine niveau in ons lichaam. Koolhydraten zitten in veel producten, maar goede bronnen hiervoor zijn volkorenproducten. Producten als volkorencrackers, volkorenbrood of volkorenpasta zijn een gezonde keuze. Eet niet teveel maar neem een half uur voordat je gaat slapen een lichte snack. Dit kan je helpen gemakkelijker in te slapen.
5 opmerkingen: