woensdag 28 maart 2012

Wat zijn antioxidanten?Je kunt er bijna niet meer omheen. Antioxidanten staan op veel productverpakkingen en in reclames worden ze veel genoemd. Wanneer er veel antioxidanten in een product zitten vinden we het gezond om te eten.
Maar wat zijn antioxidanten eigenlijk? En waarom zijn ze zo goed voor ons? Voor een antwoord moeten we een kleine scheikundige tour maken!

In ons lichaam vinden er continu processen van oxidatie voor.
Ons lichaam gebruikt zuurstof. Zuurstofatomen bestaat uit twee, negatief geladen, elektronen. Tijdens energieprocessen in ons lichaam verliest een zuurstofatoom één elektron. Hierdoor krijgt de zuurstofatoom een onstabiele binding. Zo’n dergelijke zuurstofatoom wordt ook wel een vrije radicaal genoemd.


Vrije radicalen zoeken een binding met een andere atoom om weer in balans te komen. Ze grijpen als het ware elektronen van andere verbindingen in ons lichaam. Hierdoor kunnen ze flink wat schade aanrichten in gezonde cellen, zoals bijvoorbeeld onze huidcellen. Het ontstaan van vrije radicalen wordt verergerd door verontreiniging in ons lichaam. Luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen, UV-straling maar ook stress zijn voorbeelden van verontreiniging.

Antioxidanten zijn deeltjes die, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, het oxidatie proces in ons lichaam tegengaan. Ze komen voor als vitamines, mineralen of enzymen. Het zijn stabiele verbindingen met veel elektronen. Ze kunnen daarom een elektron afstaan aan een vrije radicaal. Hiermee voorkomen ze dat een vrije radicaal een elektron ‘steelt’ van gezonde cellen.

Antioxidanten zorgen hiermee ervoor dat je huid minder snel zal verouderen. Maar het zorgt er ook voor dat je immuunsysteem intact blijft. En dat je huid minder snel last heeft van ontstekingen. Je kunt bronnen van antioxidanten kopen in de vorm van vitamine pillen. Maar er komen voldoende antioxidanten voor in een gezond voedingspatroon.5 opmerkingen:

 1. Leuk om te weten! :) Ik zal wel als ik jou was de tekst wat makkelijker maken en bijv. wat woorden uittypen. Nu moest ik sommige woorden namelijk nog even opzoeken! hihi. liefs xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt voor de goede tip! Ik zal eraan denken bij een volgend artikel :)

   Verwijderen
 2. Erg leuk om te lezen hoe het precies werkt enzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hmm, fijn om te lezen! ik was hier eigenlijk altijd al benieuwd naar! x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik drink elke dag anti-oxidanten, want ik drink heel veel groene thee. Vaak wel 3 grote mokken per dag, want het is heel lekker en je voelt je er ook beter door.

  xoxo Sootjeelina <3

  BeantwoordenVerwijderen