maandag 25 juni 2012

Basboesa



Deze cake is populair in Zuid Europa en verschillende Arabische landen. Doordat de cake met siroop wordt overgoten smaakt hij zacht en zoet en blijft hij lang vers.

Wat heb je nodig?
100 gr  griesmeel
50 gr bloem
125 gr roomboter of margarine ( op kamertemperatuur)
1 ei ( groot)
0,5 dl (50 ml) water
1 sinaasappel
250 gr suiker
150 gr Griekse yoghurt
Walnoten
2 thl bakpoeder
1 zakje vanillesuiker (dr Oetker)
Ovenschaal ca. 20x30 cm ( of springvorm van 24 cm doorsnede)
Mixer
 




Verwarm de oven voor op:Elektrische oven: 200*C
Heteluchtoven: 180*C
gasoven: stand 4-5

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor. Vet de springvorm (of de ovenschaal) in met boter of margerine: bestuif de springvorm met bloem en klop het overtollige bloem eruit. Dit voorkomt dat de cake aanbakt en maakt het later ook gemakkelijker om de cake eruit te halen.


Siroop
Boen de sinaasappel schoon, rasp de schil en pers de sinaasappel uit.
Breng in een steelpannetje de helft van de suiker (125 gr), 0,5 dl(50 ml) water, de helft van de sinaasappelrasp en twee el sinaasappelsap aan de kook.
Laat dit 4 minuten inkoken tot een vloeibare siroop.
Laat de siroop afkoelen. Het daarom verstandig om met de siroop te beginnen zodat deze voldoende tijd heeft af te koelen.



 

Cake
Klop de boter, de resterende suiker (125 gr), de vanillesuiker en het ei luchtig in een kom met een mixer.
Voeg de yoghurt toe aan het beslag en klop tot een luchtige massa.
Zeef het bakpoeder en vermeng dit met de bloem en het griesmeel.
Meng dit met de rest van de sinaasappelrasp door het beslag.
Klop nog 2 minuten op de hoogste stand. Schep het beslag in de springvorm en plaats hem in het midden van de oven. Bak voor ongeveer 30 minuten.

Deze taart smaakt nóg lekkerder als je hem een nachtje laat rusten.


1 opmerking: