donderdag 16 augustus 2012

De effecten van kleur in onze voeding op onze gezondheidHet leuke aan eten vind ik niet alleen dat het zo lekker is, maar ook dat het er vaak zo mooi uitzien. Als je langs bijvoorbeeld een groentekraam loopt lijkt het door al die verschillende kleuren soms alsof je in een snoepwinkel staat. 

De kleuren van groenten hebben elk ook hun eigen effect op je gezondheid.
Elke kleur is namelijk weer op haar eigen manier goed voor je lichaam en geest. Stel dus je eigen kleuren samen voor een gezond en gebalanceerd dieet.

Rood
Rode vruchten of groentes zijn rijk aan o.a. lycopeen. Daardoor bevatten ze veel antioxidanten, die je huid jong, fris en stralend houden. Lycopeen beschermt ook tegen kanker en staar. Verder houden rode groente- en fruitsoorten je hart- en bloedvaten in een gezonde staat.


 

Oranje
Fruit- en groentesoorten met een oranje kleur bevatten caroteen. Dit verbetert je gezichtsvermogen en houdt je huid langer bruin. Vaak eten van oranje groentes maakt zelfs je huidteint aantrekkelijker! Maar behalve dat houden ze ook je weerstand hoog en je bloeddruk gezond.

Geel
Gele fruit- en groentesoorten hebben net als hun oranje collega’s een positief effect op de weerstand. Ze voorkomen ook dat celweefsels beschadigd raken en zijn goed voor de huid. Banaan bevat daarbij ook stoffen die een gezond effect hebben op je nachtrust waardoor je beter slaapt en daarmee sneller herstelt.

Groen
Groene groentes en fruit bevatten veel ijzer, calcium en vitamine C. Ze hebben met name effect op het hebben van een gezond zenuwstelsel, een goed zichtvermogen en sterke botten.

Paars
Paarse groentes of fruit staan bol van de anti-oxidanten. Ze vertragen daarmee vroegtijdige huidveroudering en rimpelvorming. Daarbij zorgen ze ook voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel. Met name bioflavonoiden (bosbessen!) versterken je bloedvaatjes.

Een gevarieerde combinatie van deze kleuren zorgen er voor dat je er gezond uitziet en voelt. Eet dus meer kleur!

3 opmerkingen:

  1. Nog maar weer een reminder om lekker gevarieerd te eten! Leuk om te lezen dit :)

    BeantwoordenVerwijderen