woensdag 22 augustus 2012

Gezonde hamburgers maken


Bij hamburgers denk je al snel aan fastfood ketens. Toch hoeven hamburgers helemaal niet ongezond te zijn. Wanneer je ze zelf maakt kun je zelf bepalen hoe gezond je ze maakt. Belangrijk is daarbij om te letten op je ingrediënten. Kies voor mager gehakt of rundertartaar, voor volkoren broodjes en voor verse groentes. Wanneer je traditioneel ook friet bij je hamburger wilt eten, kies dan bijvoorbeeld voor ovenfriet!

Wat heb je nodig?
250 gram rundertartaar
Ui (versnipperd)
1 el. ketchup
1 thl. Chilisaus
Thijm
Oregano
Peterselie
Wortel (versnipperd)
Worchestersauce



2  bolletjes
Sla
Tomaat
Augurk
Plakjes belegen kaas

Hoe maak je het?
Rooster de bolletjes kort in de oven tot ze knapperig zijn. Was de sla, snijd de tomaat en de augurk in dunne plakjes.

Meng de rundertartaar met de rest van de ingrediënten. Voeg eventueel een verkruimelde beschuit toe wanneer het tartaarmengsel niet stevig genoeg is.
Verdeel de tartaar in 2 delen, rol ze tot 2 ballen en sla deze plat met een spatel. Bak ze in boter aan beide zijdes voor 4 minuten. Bedek tot slot de hamburgers met een plakje kaas en laat deze lichtelijk smelten.

Maak het broodje op met sla, hamburger, tomaat, ui en augurk. Eet smakelijk!

5 opmerkingen: