zaterdag 10 november 2012

Popcorn is gezondAls dit geen goed nieuws is! Popcorn lijkt een ongezonde snack die je eet in de bioscoop of thuis tijdens een fimpje. Maar popcorn is helemaal niet zo ongezond omdat het polyfenolen bevat. Dit zijn antioxidanten die je huid en lichaamscellen beschermen tegen schadelijke invloeden. Deze antioxidanten komen voor in de bruine vliesjes van de popcorn

Minder goed nieuws is dat popcorn vaak ook veel vet bevat door de bereidingswijze. In de bioscopen of de zakjes die in de magnetron gedaan kunnen worden gebruiken veel boter of transvetten. De beste manier om popcorn te maken is door de korrels zelf te poffen met zonnebloemolie.


 


Hoe maak je popcorn?

Giet een klein laagje zonnebloemolie in een pannetje waarop naadloos een deksel past. Zodra de olie heet is giet dan een handjevol harde popcorn korrels in het pannetje. Je hoeft maar een klein beetje popcorn korrels te gebruiken. Zorg er in elk geval voor dat elk korreltje de olie raakt en dat er geen dubbele laag in de pan ligt.
Doe dan snel de deksel op de pan en laat de temperatuur in de pan oplopen. Na een tijdje beginnen de popcorn korrels te poffen. Luister goed naar de snelheid waarop ze poffen. Zodra de snelheid afneemt kun je het vuur uitdraaien. Anders kan de popcorn verbranden. Doe de gepofte popcorn in een schaal, meng er wat zout of suiker boven en geniet van je ‘verantwoorde’ filmavondje.

5 opmerkingen:

 1. Snap iets niet van de bereidingswijze. Je doet de popcorn in de pan of gewoon je mais? Want als je al gebakken popcorn erin gooit, valt er niks meer te poffen, hehe!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap de verwarring. Popcorn is een speciale variant van mais, want niet alle maiskorrels zijn geschikt om te poffen. In de meeste supermarkten kun je deze 'popcorn mais' kopen. Ze zijn klein en hard en hebben een donkergele kleur (zie ook de foto!). Ze bevatten veel vocht in hun harde schil. Wanneer ze worden verhit gaat het vocht stomen waardoor uiteindelijk de maiskorrel openbarst.

   Dus in mijn recept had ik het over popcorn, dit zijn dan de ongepofte popcorn korrels!

   Verwijderen
 2. Oh nou dat is goed nieuws, ga het zeker een keer op die manier bereiden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is toch bijna het beste nieuws wat ik in lange tijd gehoord heb!;) hahah. Ben GEK op popcorn! Maar helaas op de lekker zoute variant, maakt het toch al weer minder gezond...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ben ik blij dat popcorn gezond is, het is namelijk mijn favo snack! Jammer dat het in de bios dan weer niet zo goed is, maar maak het ook regelmatig thuis, lekker!

  BeantwoordenVerwijderen