Zelf een spaanse tortilla maken


In mijn vakantie in het Spaanse Gran Canaria heb ik weer volop tapas kunnen eten.
Eén van de meest bekende tapas is de spaanse tortilla. Een omelet met aardappel en ui dat zowel als een koud of warm gerecht lekker is te eten.
De traditionele tortilla is gemaakt van aardappel en ui, maar je kunt variëren door bijvoorbeeld aubergine, courgette of paprika toe te voegen.
De traditionele tortilla is rijk aan carotenoïden (anti-oxidanten) en vitamine C vanwege de aardappelen. De uien en eieren geven het gerecht ook een flinke hoeveelheid vitamine B, D, calcium, magnesium en zink. Al met al een gezonde tapas dus!
Dit recept is bedoeld voor 4 personen (als bijgerecht).

 

Wat heb je nodig?

4 grote eieren
1 ui (fijn gesnipperd)
2 teentjes knoflook (fijn geperst)
½ kilo aardappelen ( in kleine blokjes/stukjes gesneden)
Zout en peper
Olijfolie
Eventueel peterselie of tomaatjes

Hoe maak je het?


Kook de aardappelen tot ze gaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen. Giet ze af en laat ze afkoelen in de vergiet. Bestrooi ze met wat zout.
Fruit ondertussen de uien en knoflook in olijfolie tot ze glazig zijn. Laat de overtollige olijfolie weglekken. Pak een kom en kluts de eieren door elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe. Roer daarna de uien, knoflook en aardappelen door het mengsel.

Pak een grote koekenpan en verhit deze met olijfolie. Giet het eiermengsel in de pan en maak het oppervlak zo glad mogelijk door de aardappelstukjes onder het oppervlak van de omelet te duwen. Draai het vuur wat zachter en laat de tortilla ongeveer 3 minuten garen. Draai daarna de tortilla om. Gebruik eventueel een bord of deksel om de tortilla te draaien. Laat de andere kant ook enkele minuten garen.

Snijd de tortilla in kleine taartpuntjes of in vierkantjes. Garneer eventueel met wat verse peterselie of cherry tomaatjes.  Makkelijk toch? Eet smakelijk!

Reacties

  1. Ja, heerlijk, Tortilla!
    Het is ook heerlijk om groenten door de tortilla te doen, zo kun je er een maaltijd omelet van maken.
    Jouw tortilla ziet er wel HEEL mooi uit, mooier zelfs dan die van mijn Spaanse huisgenootjes. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ik wel vaak merk bij het zelf maken van de tortilla is dat hij te flauw is, te weinig smaak... Is toch heel anders dan in spanje.. Mn pa maakt ze trouwens best goed, dus die eet ik het liefste!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt. Wat helpt is als je bij het kookwater van de aardappels al een flinke schep zout toevoegt. Dit trekt als het ware in de aardappels. Dit geeft meer smaak bij het eten van het gerecht.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts