zondag 21 april 2013

Een kruiden tuin aanleggenEen kruidentuintje is heel makkelijk om aan te leggen. Je hoeft er geen groene vingers voor te hebben en het kost maar weinig tijd om bij te houden. Verse kruiden zijn erg gezond en brengen je gerechten in de keuken veel lekkerder op smaak dan de gedroogde varianten. In dit artikel vind je een aantal tips om van je kruidentuintje een succes te maken.

Spit de grond voordat je gaat planten goed om en voeg eventueel kalk toe als je kruiden dit vereisen. Plant niet eerder dan mei en niet later dan begin oktober. Dan heeft de bodem nog genoeg zonnewarmte om de plantjes goed te laten aarden.
Let bij het kiezen van de kruiden vooral welke kruiden je vaak gaat gebruiken. De meest bekende kruiden zijn: peterselie, basilicum, munt, bieslook en rozemarijn.

De meeste kruiden hebben weinig aandacht nodig. Let er wel op dat de kruiden beschut zijn tegen de wind. Sommige kruiden hebben meer zon nodig dan anderen.

 

Peterselie, basilicum hebben zijn lekker in Italiaanse gerechten en smaken goed in combinatie met tomaat. Ze hebben veel zon nodig. Ook bieslook heeft zon nodig, maar ook een vochtige en kalkrijke grond. Zowel bieslook als basilicum krijgen kleine bloempjes in de lente. Mooi om te zien en ze trekken vlinders en bijen aan. De bloemen ontrekken echter smaak uit de plant, dus als je de kruiden verbouwt om veel te gebruiken in de keuken kun je de bloempjes beter zo snel mogelijk plukken.  

Rozemarijn en munt hebben wat minder zon nodig. Munt is een populair kruid om Oosterse gerechten mee te kruiden of om Arabische muntthee van de maken. Munt heeft een sterke neiging om uit te lopen. Om te voorkomen dat er straks allemaal kleine muntplantjes door de overige kruiden lopen kun je het beste een scheiding tussen de munt en overige planten aanbrengen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld doen door randen van steen of hout te creëren.
Rozemarijn geeft wildgerechten of Italiaanse gerechten meer smaak. Rozemarijn een een stevige kruid dat ook goed onbeschut kan groeien.

In mijn kruidentuintje heb ik nu peterselie, rozemarijn, koriander, salie, oregano en munt staan. Binnen in de keuken staat nog een grote basilicum plant!


6 opmerkingen:

 1. Ohhh nu krijg ik ook helemaal zin in een kruidentuintje!
  Vorig jaar stond mijn hele balkon vol verse kruiden. Peterselie, basillicum, bieslook, rozemarijn, citroenmelisse, salie, marjolein en munt... Misschien vergeet ik zelfs nog iets.

  Lekker is dat hé, kruiden uit je eigen tuintje?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. super leuk en veeel gezonder dan de kruiden uit een supermarkt.
  hele leuke blog heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb alleen een balkon waar de zon de hele dag op staat.. geen schaduw.. Dus helaas voor mij!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk, als ik een tuin heb wil ik het ook!
  Nu heb ik alleen een klein balkonnetje, dus dat wordt hem niet echt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Handig artikel! Als ik later op mezelf woon, wil ik zeker een kruidentuin aanleggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ziet er leuk uit! Net als de rest van je blog! We hebben 'm net ontdekt!

  BeantwoordenVerwijderen