zondag 4 augustus 2013

Artisjokken bereidenEen tijdje geleden maakte Tell Sell en andere televisieverkoopprogramma's reclame voor een product op basis van artisjokken. Het zou helpen sneller af te vallen en ook goed zijn voor een betere en gezondere huid. Ik vroeg me af of artisjokken daadwerkelijk zo gezond zijn, maar dat is absoluut waar.
Artisjokken bevatten namelijk voedingsstoffen voor een snellere vetverbranding en het verlagen van cholesterol. Ze helpen de galafscheiding te verhogen en daarmee assisteert artisjok onze lever om afvalstoffen uit ons lichaam te filteren. Dit bevordert een gezonde huid en een frissere uitstraling. Verder is artisjok rijk aan vitamine B en C.

Artisjokken zijn lastig te koop, want niet alle supermarkten bieden ze aan. Je kunt ze het beste kopen bij Toko's of bij (Arabische of Turkse) groentewinkels.

Hoe bereid je artisjok?
Verse artisjokken zijn makkelijk te bereiden, maar niet alle delen zijn te eten. Snij de steel van de artisjok en verwijder de onderste buitenste bladeren. Deze zijn te taai om te eten. Breng water aan de kook en voeg citroensap toe. Hierdoor blijven de artisjokken tijdens het kookproces mooi groen. Kook de artisjokken in ongeveer 25 minuten gaar in een afgesloten pan. Wanneer je makkelijk met een mes in de bodem kunt prikken is de groente klaar.
Pel de blaadjes af en serveer ze op een bord. De buitenste blaadjes zijn taaier dan de binnenste. Proef zelf wanneer je de blaadjes op hun best vindt. In de kern van de groente zul je wat harige stekeltjes vinden. Dit wordt ook wel hooi genoemd. Dit kun je niet eten. De stekeltjes zitten vast aan de bodem van de artisjok. De bodem is wellicht wel het lekkerste gedeelte dus niet weggooien.
Je kunt de artisjok nu af laten koelen en verwerken in een salade. Of je kunt het warm serveren met een frisse honing-mosterd dressing.

Geniet ervan!

3 opmerkingen:

  1. Thanks for sharing! Ik koop ze eigenlijk nooit, omdat ik niet wist hoe ik ze klaar moest maken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. he ... dit is toevallig. ik was vanochtend bij de groenteboer en zag daar artisjokken en maakte een message to self om erachter te komen wat je ermee kunt doen. dat hoeft nu dus niet. van de week maar even halen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn ouders die eten het wel eens, maar zelf heb ik nog nooit een poging gewaagd haha.

    BeantwoordenVerwijderen