zondag 11 augustus 2013

Bramen, superfruit!In augustus is het bramenseizoen. Deze delicate vruchten zijn normaliter het hele jaar door te koop in supermarkten en groentewinkels maar in augustus kun je ze zelf plukken in parken of aan de kant van een weggetje.
Verse bramen zitten boordevol vitamine C en antioxidanten, waardoor ze een terechte plaats verdienen in de lijst van de supergenaamde Super Food. Verder geven bramen je een boost aan vitamine A en B, magnesium, calcium en fosfor. Fosfor is noodzakelijk voor onze skeletopbouw en een gezonde stofwisseling. Tezamen vormen de voedingsstoffen in bramen een mooie samenstelling voor celvernieuwing, een gezonde en stralende huid en een gezonde hormoonhuishouding en stofwisseling.

Verse bramen zijn het meest gezond. Bramen zijn erg kwetsbaar en verliezen hun goede eigenschappen snel door beschadigingen. Versgeplukte bramen bevatten alle gezonde voedingstoffen. Gekweekte bramen zijn bovendien vaak meerdere malen behandeld met gifstoffen die in de vrucht trekken (ze hebben immers geen schil).


Bramenstruikjes kun je eenvoudig zelf in je eigen tuin laten groeien. Het zijn helaas niet de mooiste struiken en ze hebben veel doornen, maar de oogst maakt veel goed! Geen tuin? Geen nood, want bramenstruiken groeien uitbundig in Nederland. Langs de meeste landelijke fietspaden is er vaak wel een bramenstruikje te vinden. Let wel goed op dat je 'wilde' bramen altijd goed wast voordat je ze consumeert. Let tevens goed op dat er geen beestjes zich in de vruchtjes hebben genesteld.

4 opmerkingen: