Voedselschandalen



De laatste tijd is er in het nieuws veel aandacht voor de voedselveiligheid in Nederland. Onlangs zijn er veel praktijken aan het licht gekomen die 'gesjoemel' met voedsel laten zien. Zo is het paardenvleesschandaal, waarin rundvlees vermengd werd met paardenvlees en als rundvlees aan consumenten is verkocht, aan bijna niemand voorbij gegaan. Eerder bleek er een te hoog gehalte aan dioxine en sammonellabacterie op zalm te vinden is. En legbatterijeieren werden verkocht als vrije uitloop eieren. Meest recent zijn zelfs mestbacterieën op vlees aangetroffen.

Ander nieuws rondom voedselveiligheid haalt soms het nieuws niet. Namelijk dat pangasius (een populaire en goedkope witvis) volgens sommige bronnen wordt behandeld met grote hoeveelheden hormomen voor snellere groei (een soort plofpangasius) en wordt gekweekt in vervuild water van de Mekong Delta in Vietnam.

Deze berichten hebben mij wel laten schrikken, hoewel sommige me niet verbazen. Gelukkig is het meeste voedsel in ons land prima op orde: de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit houdt de kwaliteit van voedsel in onze winkels goed in de gaten.
Zelf kun je natuurlijk ook goed opletten wat je eet. Kijk mee voor een paar tips.

Wassen
Was je groenten en fruit goed voordat je ze opeet. Hiermee voorkom je dat je gifstoffen binnenkrijgt.


Vermijdt te veel fastfood
Dit is natuurlijk sowieso een goede tip voor je lijn maar ook omdat de producten gebruikt in fastfoodketens vaak achteraan de kwaliteitsranglijst komen. Dit komt omdat er vaak intensief bewerkte producten in fastfood worden gebruikt. Hamburgers is nou eenmaal vermalen vlees en bij vermalen vlees is het risico groter vermengd te worden met andere zaken die je liever niet eet.

Kies voor biologisch
Niet dat biologisch eten garandeerd dat je volledig veilig voedsel binnenkrijgt, maar de kans erop is wel groter. Biologische groenten worden minder bespoten of bewerkt.

Niet te veel vis
Dit klinkt tegenstrijdig met het advies vooral voldoende vis te eten. Vis is van nature erg gezond en bevat goede en gezonde vetzuren die voor het lichaam onmisbaar zijn. Sommige vissoorten zoals tonijn, of gekweekte vissoorten bevatten echter ook gifstoffen als dioxines. Onze lever is prima in staat deze uit je lichaam te filteren, maar een overbelasting van de lever is niet goed. Blijf dus gewoon vis eten (max. 3 keer in de week) maar overdrijf het niet.


Reacties

  1. Ja, bizar wat mensen allemaal met ons eten doen voordat we het krijgen. Ik kies meestal ook voor bio, zeker met vlees. Maar het verbaast me niks dat dit allemaal gebeurt; de consument wil het liefst zo veel mogelijk voor zo min mogelijk geld en dan gaat het natuurlijk mis. Een kilo kip voor een paar euro? Dat kan toch niet goed zijn? Ik geef liever iets meer uit, zodat de garantie dat je iets "goeds" eet in ieder geval iets groter is. Al snap ik, zeker met de huidige economische situatie, wel dat sommige mensen ervoor kiezen om goedkoper te eten in plaats van duurzamer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal waar. Het moet financieel wel haalbaar zijn natuurlijk. Maar goed te horen dat je bewust met je voeding bezig bent.. daar begint het mee!

      Verwijderen
  2. Echt bizar en ook ranzig soms. Ik let er helaas pas de laatste jaren wat op wat ik eet, wou dat ik het vaker deed, maar idd soms is het goedkoop gezien ik een arme student ben. X

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Brrr, je zou er bang van krijgen... Goed om te weten wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je zou schrik krijgen he! Je moet eens naar food inc kijken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wow dit is wel handige informatie inderdaad :)

    OMG ik hou echt van Witvis :P .. dat is dus de laatste keer!

    Ik moet zeggen dat ik stiekem ook niet echt let op wat erin zit, maar ik moet het toch maar eens in de gaten gaan houden zie ik!

    Net een lekker recept gepost en ben benieuwd wat je ervan vind :D

    Liefs!

    Jen’s Berry Bash Custard pudding

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts