woensdag 8 januari 2014

Alles over citroengras
Citroengras (in de toko wordt het ook wel sereh genoemd) is een heerlijke Aziatische smaakmaker. In Thailand kwam ik de smaak veel tegen in lokale gerechten. Zoals de smaak al suggereert smaakt citroengras licht naar citroen en geeft het een frisse smaak aan soepen, curry's of salades. In tegenstelling tot citroen ervaar je met citroengras geen zure smaak, alleen frisheid.
Bovendien voegt citroengras geen vloeistof toe, wat bij sommige recepten erg handig is.Wat is citroengras?
Citroengras zijn lange, grasachtige dunne stengels van draderige vezels. De vezels zijn eetbaar zolang je ze zeer fijn snijdt. Grote stukken citroengras zijn te taai om door te bijten of te verteren. Wat in Azië gebruikelijk is, is om grote stukken toe te voegen aan soepen en curry's om de smaak af te geven en voor het serveren van het gerecht uit de pan worden gevist. Dit is vergelijkbaar met kruiden als laurierblad of kruidnagels.

Citroengras werkt rustgevend voor de maag en helpen je spieren te ontspannen. Echt een ontstresser.
Verder is citroengras rijk aan vitamine A en C. Je kunt van citroengras ook thee zetten door een stengel te laten meekoken met een kookwater.

Citroengras kun je vers halen bij de toko. Gedroogde poeder bevat weinig smaak en zou ik daarom niet aanraden. De stengels zijn ongeveer een week houdbaar in de koelkast, maar invriezen kan ook. Dan blijven ze enkele maanden goed.


3 opmerkingen:

  1. Ik vind het zelf heel erg lekker om in heet water te koken en dan als thee op te drinken! :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker citroengras! Die thee ga ik een keertje proberen, leuk :)

    BeantwoordenVerwijderen