Slow cooking: Lamsschouder met munt en granaatappelpitjes



Dit is een recept (gebaseerd op de receptuur van Nigella Lawson) is voor de echte liefhebber van slowcooking. Het huis vult zich langzaam met de heerlijkste geuren en na enkele uren kun je genieten van de malste en sappigste lamsvlees.
Lamsschouder is een interessant stukje van het lam. Het is een stuk goedkoper dan lamsbout of lamskoteletjes maar heeft veel meer smaak. Het vlees heeft een wat langere bereidingstijd nodig en leent zich goed voor stoof- en braadgerechten.
Lam laat zich heerlijk combineren met muntblaadjes. Muntblaadjes bevatten vitamine B, C, calcium en kalium. Munt werkt bloeddruk verlagend en helpt maagklachten te verminderen.
De granaatappel in het gerecht zorgt voor een frisse en zoetige smaak. De vrucht zit vol antioxidanten dus bestrooi het lamsvlees rijkelijk met de pitjes.




Wat heb je nodig?
1 lamsschouder (1 kilo)
1 wortel
4 sjalotjes
4 teentjes knoflook
Zwarte peper
Zeezout
1 klontje boter
1 scheutje olijfolie
1 thl korianderzaadjes
1 hand muntblaadjes
1 granaatappel
350 ml kokend water

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160/170 graden (hetelucht). Zet een braadslee op het gasfornuis met daarin een scheutje olijfolie en een klontje boter. Geen zorgen, een braadslee kun je gewoon op het gasfornuis zetten. Zet het fornuis aan op middelhoog vuur en braad de lamsschouder in zijn geheel met de vette kant naar beneden. Schroei het midden bruin. Haal daarna de lamsschouder uit de braadslee en laat even rusten op een bordje.

Schil intussen de wortel en hak in grote stukken (stuk of 4). Schil de sjalotjes en knoflookteentjes en snijd ze in grove stukken. Bak deze in de braadslee in de olie die nog heet is. Voeg flink wat zeezout toe en zwarte peper en korianderzaadjes naar smaak.

Giet het kokende water op de groentes en leg de lamsschouder weer in de braadslee, nu met de vette kant boven. Dek af met aluminiumfolie en zet in de oven.
Laat ongeveer 5 uur in de oven staan tot het vlees zacht en mals is.

Zodra het vlees gaar is, laat het wat afkoelen en trek vervolgens met je vinger lange repen of brokjes vlees van het bot af. Hak wat munt fijn. Haal de pitjes uit de granaatappel en bestrooi het lamsvlees met granaatappelpitjes en munt naar smaak.
(de groentes en het bot van de lamsschouder heb je voor dit gerecht niet meer nodig, maar zijn natuurlijk een fantastische basis voor een lekkere bouillon).

Geniet ervan.




Reacties

  1. Ik ben heel benieuwd naar de smaak! Ik ben namelijk ook dol op granaatappelpitjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke combinatie, lijkt me heerlijk. Mooie kleuren ook zo samen op de foto!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts