Mijn favoriete salade: fattoush met kikkererwten



Fattoush is een prachtige salade uit de Libanese keuken. Traditioneel wordt deze salade gemaakt op basis van Libanees pitabrood, op smaak gebracht met sumak (een bes soort).
Ik ben zelf niet gek van pitabrood. Niet zozeer vanwege de smaak (dit kan namelijk heerlijk zijn) maar juist omdat pita brood weinig voedingswaarden bevat. Het brood bevat namelijk geen volkoren granen meer.
In dit recept heb ik daarom het brood vervangen voor kikkererwten. Deze bonen staan bol van gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels en vitaminen.
Het levert een heerlijke en rijke salade op, met frisse en knapperige groenten en kruiden.

De dressing heb ik gemaakt op basis van granaatappel. Je kunt ook variëren met ander fruit zoals citroen, sinaasappel of bessen.




Wat heb je nodig?

Salade:
1 grote komkommer
1 tros radijsjes
10 cherrytomaatjes
1 blikje kikkererwten
Muntblaadjes
Peterselieblaadjes

Dressing:
3 el olijfolie
1 el citroensap/ appelciderazijn
1 thl mosterd
5 el granaatappelsap
2 el suiker


Hoe maak je het?
Snij de komkommer over de lengte in 4 delen. Snij het vervolgens kleine blokjes van. Halveer de kerstomaatjes. Snij de radijsjes in vieren. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en spoel ze af met water.

Meng alle ingrediënten door elkaar tot een salade. Meng hier de muntblaadjes en peterselieblaadjes doorheen. Gebruik zoveel als je zelf lekker vindt.

Voor de dressing: Giet de granaatappelsap samen met de suiker in een pan en kook het sap in tot ee siroop is verkregen. Laat afkoelen. Meng de olijfolie, de citroensap of azijn en de mosterd samen. Voeg hier 2 el granaatappelsiroop aan toe.

Breng de salade op smaak met de dressing en geniet van deze gezonde Arabische salade. 

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts