zondag 2 maart 2014

Oer-Hollandse gerechten: SnijbonenSnijbonen zijn in mijn ogen een beetje ouderwetse groenten. Ik associeer ze vaak met grootouders en oer-Hollandse kost. Zeker als ze worden gesneden met het ouderwetse 'snijboonmolentje', waarmee je de snijbonen in zulke mooie fijne plakjes kunt snijden. Het kan nu ook in een keukenmachine, maar zo'n retro molen vind ik persoonlijk leuker in de keuken staan als accessoire.

Normaliter worden snijbonen fijn gesneden om alle aroma's vol tot hun recht laten te komen en daarna kort gekookt. Vaak met een klontje boter, om de groente wat minder knarsend te laten smaken, en een schep suiker voor een zoetere smaak.
Zelf geef ik de voorkeur de fijngesneden snijbonen te stomen in plaats van de koken. Zo blijven de voedingsstoffen beter bewaard. Snijbonen zijn zeer rijk aan vitamines en mineralen, zoals vitamine C, fosfor, calcium en kalium. Daarmee ondersteunen de bonen je weerstand, helpen schadelijke stoffen af te voeren, versterken je botten en verlagen je bloeddruk.

Snijbonen lenen zich ideaal voor een Aziatisch getint recept. Combineer ze bijvoorbeeld eens met gember en citroen. Of maak een gezond bijgerecht van shii-takes, taugé en cherrytomaatjes.
Snijbonen laten zich verder goed combineren met verschillende soorten witvis. 3 opmerkingen: