dinsdag 10 februari 2015

Alles over gezonde zaden
Een ideale manier om nóg gezonder te eten is om meer zaden te eten. Net als noten zitten zaden boordevol met vitamines, mineralen, eiwitten en goede vetten.
Ze zijn gemakkelijk te combineren met brood, ontbijtgerechten of salades en geven veel gerechten een lekkere knapperige bite. En de meeste zaden zijn ook gewoon lekker om weg te snoepen.
Ik combineer ze het meeste in een maaltijdsalade en ik gebruik veel zaden bij het bakken van vers brood.

Hierbij een overzichtje met een aantal gezonde zaden!

Chiazaad
Chiazaad is sinds een jaar helemaal hot in Nederland. Het zaadje komt uit Midden-Amerika. Het is rijk aan magnesium, ijzer, omga-3 vetten en het bevat veel ant-oxidanten. Verder draagt het bij aan een verlaging van cholesterol.Lijnzaad
Lijnzaad is vooral rijk aan omega-3 vetzuren en de zaden bevatten veel vezels, wat helpt om  het bloedsuikerspiegel gelijk te houden. Lijnzaad kun je het beste voor gebruik breken of malen zodat het lichaam de voedingsstoffen kan opnemen.

Maanzaad
Maanzaad is één van mijn favoriete zaadjes met hun zachte noot-achtige smaak. Maanzaad is rijk aan vitamine B, ijzer, calcium en kalium.

Sesamzaad
Ook sesamzaad heeft een lichte noot-achtige smaak. De zaadjes bevatten vitamines B, zink, calcium en magnesium.

Hennepzaad
Ook Hennepzaad is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het is rijk aan omega-3 én omega-6 vetzuren, vitamine E en zink. Eigenlijk alle onderdelen die belangrijk zijn voor een mooie huid! De smaak vind ik persoonlijk wat mat, maar de zaadjes geven een lekkere bite in salades. 

Zonnebloempitten
Zonnebloempitten zijn vaak goedkoop, maar wel heel gezond. Een goede deal dus. Ze bevatten magnesium, mangaan, selenium, vitamine B en vitamine E.
1 opmerking: