zondag 23 oktober 2016

7 x Herfst recepten inspiratie met groente en fruit uit het herfstseizoenHet is weer herfst. Dat betekent dat de bomen weer prachtig gekleurd zijn, dat je je favoriete warme vest uit de kast mag trekken en dat er een aantal leuke veranderingen zijn qua ingrediënten op de markten en supermarkten voor lekkere herfst recepten. Deze onderstaande ingrediënten, groentes en fruit zijn handig én lekker om te weten deze herfst. Laat je inspireren!

Paddenstoelen
Paddenstoelen houden van een vochtige omgeving. De herfst is daar ideaal voor, dus de paddenstoelen schieten uit de grond. Ze zijn heerlijk te verwerken in gerechten. Probeer bijvoorbeeld champignonsoep met kervel, Aziatische pittige shiitakes of een klassieke paddenstoelen ragout.
Paddenstoelen zijn o.a. rijk aan vitamine B2, kalium en vezels.
(Pluk nooit zomaar zelf paddenstoelen in het wild. Vaak is het verboden om te voorkomen dat de soorten aangetast worden, maar daarnaast zijn sommige paddenstoelen erg giftig).


 Appels
De appelbomen laten nu allemaal tegelijk hun appels los dus er zijn appels in overvloed. Zo fris, zoet en lekker zijn ze nu. Eet ze uit het handje, of maak moes van ze. Ook kun je natuurlijk huisgemaakte appeltaart maken (Klik hier voor een heerlijk appeltaart recept). Of appelflappen!
Appels bevatten vitamine C en zijn o.a. een bron van kalium en magnesium.

Pompoen
Pompoen is inmiddels overal goed verkrijgbaar in Nederland. De bekende oranje ronde pompoen is heerlijk in pompoensoep. De fles pompoen is lekker in curry's of in pasta's. Pompoen, afhankelijk uiteraard van de soort, zijn bronnen van o.a. vitamine C, calcium en magnesium.

Uien
Uien zijn zulke heerlijke smaakmakers en ik zorg dat ik altijd een voorraadje heb liggen. In elke keuken gebruiken ze wel uien, in Thaise curry's, in Libanese gerechte en in pasta's. Een grote favoriet van mij is uiensoep (lekker met gegratineerde kaas, maar gezonder is natuurlijk zonder). Ze bevatten verrassend veel vitamines en mineralen. Erg gezond om een uitje toe te voegen aan je gerecht dus.

Bieten
Bietjes associeer ik altijd met koude winterdagen. Heerlijk zoet en met een zachte aardse smaak. Lekker met risotto of juist met een ouderwetse stoofschotel. Bieten zijn erg gezond, ze zitten bomvol met vitamine C en ijzer en hebben een gezond effect op de bloeddruk.

Aardappelen
Het meest bekende beeld uit de herfst is natuurlijk de aardappeloogst. Gelukkig schijnt die goed te zijn dit jaar. Aardappel is zo Nederlands, en hoewel veel mensen de traditionele 'Hollandse' maaltijd een beetje ouderwets vinden, begin ik de smaak van aardappel erg te waarderen. Gekookt (net weer wat gezonder dan gebakken in vet) of gepoft bijvoorbeeld.
Nieuwe aardappelen zitten vol vitamines en mineralen.

Kastanjes
In Duitsland zie je vaak kraampjes op straat met gepofte kastanjes. In Nederland heb ik deze nog nooit gezien, maar gelukkig zijn kastanjes gewoon te koop in de supermarkt. Pof ze zelf in de oven.
Ze zijn arm aan calorieën maar de smaak is juist heel vol en rijk. Ze bevatten o.a. vitamine B11 en vitamine C.

Wat kook jij het liefste in de herfst?

(Noot: deze blog was op 17 oktober ook geplaatst, maar is op een onverklaarbare wijze verdwenen. Vandaar dat ik de blog vandaag opnieuw heb gepost!)

1 opmerking:

  1. Aardappelen en appels. Mjam.. Ik kook sowieso niet. herfst, winter, lente zomer.. Gewoon niet haha ;-)

    BeantwoordenVerwijderen