dinsdag 13 december 2016

Aardpeer soep receptAardperen... ik zag ze laatst liggen op de markt. Ik had er wel eerder van gehoord dat er naast aardappels ook aardperen zijn, maar ik had ze nog nooit gezien. Tijd om appels met peren te vergelijken!
Aardperen zijn wat grilliger qua vorm. Het schillen van de aardperen duurt daarom ietsje langer. De smaak is iets meer knapperig en hartiger dan een aardappel. Erg lekker. Het deed me een beetje denken aan artisjok of meiknol.

Een ideale manier om een nieuwe groente te proberen is om er een soep van te maken. Aardpeer soep is snel gemaakt (de kooktijd is korter van aardappel). De smaak combineert zich goed met gerookte zalm, garnaaltjes of met spek (wel ongezonder, maar ook erg lekker).
Dit recept is voor 4 kommen soep.

Wat heb je nodig?

12/15 aardperen (afhankelijk van de grootte)
350 ml water
1 kippenbouillon blokje
1 el olijf olie
2 teentjes knoflook
1 grote ui
3 el kookroom
1 thl. foelie of nootmuskaat
1 thl cayennepeper
100 gr rivierkreeftjes of Hollandse of Noorse garnaaltjes
1 bosje peterselie
Zout en peper

Hoe maak je het?

1) Schil en was de aardperen en kook ze in een pan met ruim water voor 10 minuten. Giet het water af en leg de aardperen apart. Snij ze kleiner om ze sneller gaar te koken.

2) Snipper de ui en de knoflook klein en fruit deze in de olijf olie in een soeppan. Voeg de aardperen en 350 ml water met een bouillon blokje toe.Kook de soep nog eens 5 minuten.

3) Voeg de specerijen en een snuf zout toe. Pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg de kreeftjes of garnaaltjes toe en kook de soep nog eens 1 minuut door.

4) Schenk de soep in kommen en garneer met peterselie. Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. 

2 opmerkingen: